Els nous reptes nutricionals

És recomanable fixar un objectiu definit i concret

Els nous reptes nutricionals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dietèticament parlant, els nostres desitjos podrien anar encaminats a aconseguir un pes adequat, o a menjar de forma més saludable. No és quelcom fàcil però amb perseverança i bona actitud es pot aconseguir.

Hem d’intentar que una alimentació sana sigui un estil de vida i que fer dieta no sigui una llosa, sinó una motivació i una via per arribar als nostres objectius. Fugim de dietes miraculoses i difícils de seguir i comencem a millorar la nostra relació amb l’alimentació. Una dieta personalitzada és sempre la millor opció, i quan es tracta de modificar hàbits alimentaris és molt convenient comptar amb un professional de la nutrició, un dietista nutricionista que ens donarà pautes per facilitar-nos poder dur-ho a terme i així augmentar la nostra sensació de control i reforçar la nostra autoestima. Sempre és recomanable fixar-nos un objectiu definit el més concret possible i assolible. Per exemple, “perdré tres quilos al mes”. Si no ho fem així ens és molt difícil saber si acomplim o no la nostra meta i també dificulta dur-la a terme de forma regular i amb un inici i un final.

Una altra cosa que pot augmentar la nostra motivació i la sensació d’eficàcia és dividir el nostre propòsit en petites metes. Per exemple, si el nostre propòsit fos perdre pes, el que faríem seria concretar la quantitat de pes que voldríem perdre i el temps que tenim per fer-ho (aprofito per tornar a destacar que ha de ser una meta real i sana). Les submetes podrien ser mensuals i establiríem quants quilos hauríem de perdre en cada etapa.

Així, en tenir els objectius més a curt termini podem tenir resultats abans, cosa que augmentarà la nostra motivació a seguir endavant amb el nostre propòsit.

Un altre aspecte molt important és plantejar-nos un objectiu que sigui assolible. Si la nostra meta és molt difícil d’aconseguir (de vegades impossible) ens desanimarem i la deixarem estar, això fa que la nostra sensació d’autoeficàcia i l’autoestima disminueixi, ja que el pensament que ens ve és el de “no he pogut”.

A continuació us enumero uns quants consells sobre equilibri nutricional que de ben segur si no ho esteu fent ja us els podeu fer vostres:

  • Fer 5 àpats al dia repartits de la següent manera: esmorzar-mig matí-dinar-berenar-sopar.
  • Cuinar amb poc oli com per exemple bullir, vapor, papillota o forn.
  • Incloure verdura a cada àpat.
  • Menjar de 2 a 3 peces de fruita al dia.
  • Canviar els cereals refinats pels integrals.
  • Incloure llegum en el menú setmanal.
  • Sopars lleugers, que afavoreixen el descans nocturn.
  • Beure dos litres de líquid al dia. A part d’aigua també podem beure infusions.
  • No prendre sucre i evitar begudes ensucrades. Ho podem substituir per edulcorants com la sacarina o opcions més naturals com l’estèvia o la sucralosa.
  • Evitar els snacks i els productes processats. Són calories buides i només ens aporten energia en forma de sucres i greixos saturats, per tant convé eliminar-los de la dieta.
  • Fer exercici físic regular i adequat a cadascú. Amb això, il·lusió i motivació podrem aconseguir els nostres propòsits de cara a l’any entrant.
tracking