Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
Alimentació

Depurar el cos després de l'excés de Nadal

Les amanides ajuden a depurar el cos

Depurar el cos després de l'excés de Nadal

Les amanides ajuden a depurar el cos

Actualitzada 23/01/2018 a les 12:10
Amb el començament d’un nou any, arriben bons propòsits, com ara tornar-se a apuntar al gimnàs o l’autocontrol per mantenir l’estrès i recuperar l’equilibri alimentari. Alguns voldreu perdre el pes que heu augmentat durant les festes; d’altres buscareu una alimentació que us ajudi a desintoxicar una mica més l’organisme.
Precisament ara és un bon moment per alliberar el nostre cos de les toxines acumulades durant els dies d’excessos (menjars més ensucrats, carns, embotits, alcohol...). I és important començar per “netejar” el fetge. És cert que les èpoques més adients per a la depuració són la primavera i la tardor, però sovint cal netejar el cos després d’un període de sobrealimentació.

Per depurar, cal:
1. Seguir una alimentació on predominin caldos vegetals, verdures de fulla verda (api, espinacs, bledes), aliments amargs (endívies, ruca, escarola, raves, carxofes), crucíferes (bròquil, col, coliflor), cereals integrals (arròs basmati integral, quinoa...), proteïnes vegetals (llegums), i si es vol al principi una mica de peix.
2. “Beure molt líquid”: aigua, infusions, caldos vegetals... i millor beure entre hores.
3. Cal evitar aliments que incrementin l’acumulació de toxines com l’excés de proteïna animal (carns vermelles, embotits i làctics, especialment la llet de vaca), sucres, mantegues i margarines, fregits, aliments processats i alcohol.
4. La fitoteràpia ens pot donar un cop de mà.
Un cop hem netejat casa nostra a fons, el cos absorbirà i assimilarà millor els nutrients i podrem començar a introduir una mica més de proteïna animal (com ara pollastre, gall dindi, ou, formatge fresc de cabra...).

Aliments per al fetge
Vegetals
Verdura de fulla verda i color verd intens (api, espinacs, bledes, espàr­recs verds), verdures amargues (carxofa, raves, escarola, ruca, endívies), crucíferes (coliflor, bròquil, col), all, pastanaga i remolatxa.

Fruites
Poma, cítrics (especialment la llimona i aranja), fruits vermells (gerds, nabius, mores).

Cereals de gra sencer
Arròs Basmati integral, quinoa, fajol, sègol...

Fruita seca
Les nous, que són riques en glutatió i omega 3 i ajuden a les funcions hepàtiques.

Alvocat
També molt ric en glutatió, és un del principals responsables de la neteja de tòxics del fetge.

Espècies
Cúrcuma i gingebre.

Oli d’oliva extra verge

Infusions
Boldo, card marià i carxofera.

Exemple de menú
En dejú
1 got d’aigua tèbia (amb ½ llimona espremuda)

Esmorzar
Liquat de fruita i verdura (poma + api + remolatxa o espinacs + poma + pastanaga + gingebre)
Torrades de pa de sègol o espelta amb oli d’oliva extra verge

Mig matí Infusió + 3-4 nous

Dinar
Amanida amb escarola, ruca, pastanaga,
espàrrecs verds i alvocat
Llenties amb verdures i arròs integral amb cúrcuma
i pebre negre

Tarda
Infusió + 1 poma al forn amb canyella

Sopar
Caldo de verdures
Peix (bacallà, lluç, llenguado...) al forn amb carxofes al forn
 
El més...
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477