Medi ambient

Conèixer els riscos naturals beneficia tota la Ciutadania

Cada curs escolar milers d’infants i joves es formen en primers auxilis i coneixements sobre els riscos naturals a través d’un projecte conjunt entre Protecció Civil, el ministeri d’Educació, el cos de bombers, la Creu Roja i Andorra Recerca + Innovació.

Dibuixos d'alumnes de cinquè de primària del col·legi Janer.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segurament esteu al cas de notícies d’Andorra com aquestes: Gener de sequera i temperatures altes rècords (31-01-2024); Una allau atrapa un esquiador a Arcalís (10-01-2024); Cinc terratrèmols sacsegen Andorra des de la mitjanit (21-12-2023); Sant Julià tanca 12 barbacoes per perill d’incendi (12-10-2023); Inundacions a Encamp arran de les tempestes (23-08-2023); Avís taronja per màximes de 37 graus (18-08-2023); A prop de la tragèdia (esllavissada a la Portalada) (11-08-2019). Però també fora de les nostres fronteres, com ara: Inundacions a Líbia (02-10-2023); Estat d’emergència a Nova York per inundacions (29-09-2023); Terratrèmol al Marroc (08-09-2023).

Cada curs escolar milers d’infants i joves es formen en primers auxilis i coneixements sobre els riscos naturals a través d’un projecte conjunt entre Protecció Civil, el ministeri d’Educació, el cos de bombers, la Creu Roja i Andorra Recerca + Innovació. L’objectiu principal és donar eines per formar una societat activa en la prevenció i la resposta davant les emergències. En aquesta publicació us animem a reflexionar sobre algunes qüestions.

Per què és necessari que els infants i joves coneguin els riscos naturals? Tota la població conviu amb els riscos naturals. Els infants i joves poden jugar un paper actiu davant dels riscos naturals com a agents de canvi, amb la seva participació en simulacres, la col·laboració amb altres membres i cossos de seguretat i difonent la importància de la preparació i la resiliència. El coneixement ens permet identificar les situacions de perill i prendre les decisions adequades per a la pròpia seguretat, ja sigui refugiant-nos o sabent com actuar en cas de tempestes o terratrèmols.

Com ens ajuda entendre la relació dels riscos naturals amb el canvi climàtic? El canvi climàtic intensifica els fenòmens meteorològics extrems que alimenten els riscos naturals. Entendre aquesta relació pot fomentar una major consciència ambiental, capacitar els infants i joves per ser agents de canvi positius i motivar accions per adoptar pràctiques més sostenibles i ser part de les solucions.

Les formacions que es fan sobre riscos naturals i tècniques d’autoprotecció als infants i joves no tan sols contribueixen a la seva seguretat personal, sinó que també juguen un paper fonamental en la construcció d’una societat més resilient davant dels desafiaments que la natura pot presentar a llarg termini.

tracking