Alimentació

Descobrim la tinta màgica

Aquesta setmana parlarem de reaccions químiques i de com la temperatura pot fer canviar les propietats dels aliments, donant lloc a noves textures, sabors i colors.

Les propietats dels aliments canvien amb la temperatura

Creat:

Actualitzat:

Aquesta setmana parlarem de reaccions químiques i de com la temperatura pot fer canviar les propietats dels aliments, donant lloc a noves textures, sabors i colors. Per explorar aquesta màgia de la ciència farem, com sempre amb l’ajuda d’un adult, un experiment ben divertit!

T’agradaria escriure missatges secrets que només es poden llegir amb calor? Doncs continua llegint!

Necessitem:

–1 llimona.

–Aigua.

–Cullera.

–Bol.

–Paper blanc.

–Bastonet de cotó o pinzell.

–Font de calor: un assecador.

Pas 1: prepara el suc màgic. Primer, talla la llimona per la meitat i prem-la per obtenir el suc. Posa el suc en un bol i afegeix-hi unes gotes d’aigua. Remena bé amb la cullera.

Pas 2: escriu el missatge secret. Agafa un paper blanc i el bastonet de cotó o el pinzell. Mulla’l amb el suc de llimona i comença a escriure o dibuixar el que vulguis al paper. Pot ser una paraula, un dibuix o el mapa d’un tresor!

Pas 3: el moment màgic. Ara és l’hora de revelar el secret. Acosta el paper a la font de calor. Veuràs com el teu missatge comença a aparèixer com per art de màgia! Aquesta etapa pot necessitar una mica de paciència, però el resultat val la pena!

Per què passa això? Això succeeix perquè el suc de llimona és àcid i quan s’escalfa, es descompon i deixa una substància de color marró. Així és com es revela el teu missatge secret! Aquest fenomen no és exclusiu del suc de llimona. Succeeix amb molts altres aliments que contenen sucres i altres compostos orgànics quan són escalfats com, per exemple, la ceba quan es caramel·litza en una paella.

Ara, amb aquest coneixement, imagineu totes les possibilitats que teniu a les vostres mans! Des de crear missatges secrets fins a elaborar invitacions màgiques per a la vostra propera festa d’aniversari...

Així que, joves científics, poseu-vos les bates de laboratori i comenceu a experimentar!

I recordeu! Sempre feu els experiments amb l’ajuda d’un adult i sigueu prudents amb la font de calor que feu servir.

tracking