Medi ambient

Dia de les zones humides dedicat a les persones

Des de 1971 se celebra el dia mundial de les zones humides, cada 2 de febrer, per sensibilitzar la ciutadania sobre la importància d’aquest ecosistema.

La jornada se celebra cada 2 de febrer des de 1971

Creat:

Actualitzat:

Des de 1971 se celebra el dia mundial de les zones humides, cada 2 de febrer, per sensibilitzar la ciutadania sobre la importància d’aquest ecosistema. Gairebé el 90% de les zones humides mundials s’han degradat des del segle XVIII, i la seva velocitat de pèrdua és tres vegades més gran que la dels boscos. Malgrat aquestes dades alarmants, també hi ha moltes experiències de restauració i conservació d’aquest ambient.

Aquest any 2024 l’entitat que s’ocupa de divulgar-ho (https://www.worldwetlandsday.org/es/about) dedica la celebració a les persones, sota el nom Vida entrellaçada: les zones humides i les persones, ja que són múltiples els beneficis que generen aquests ambients per a la societat, des d’un punt de vista tan actiu com passiu.

Les zones humides i les persones han estat estretament connectades al llarg de la història de la humanitat. Els beneficis que proporcionen aquests espais ajuden a sostenir la vida i són fonamentals per al benestar humà: aigua, aliments, mitjà de vida, clima, cultura, biodiversitat...

La nostra existència depèn de l’aigua, que prové en gran mesura de les zones humides: el sòl ric en llims i les plantes d’aquests espais filtren i emmagatzemen aigua de forma natural. Es diu que són els ronyons de la terra.

Les zones humides són també fonamentals per la seguretat alimentària. Durant milers d’anys les persones s’han establert en espais prop de l’aigua per tenir accés a peixos i altres aliments, així com aigua dolça per a cultius i ramaderia. L’arròs alimenta anualment 3.500 milions de persones, i és molt important en zones d’extrema pobresa.

S’afavoreix la bona salut humana. La nostra salut depèn del bon funcionament dels ecosistemes. Les zones humides ofereixen serveis que promouen molts factors determinants per la bona salut: aigua neta, aire net, medicaments, estabilització climàtica... Són moltes les investigacions que demostren que els paisatges ben conservats i la natura influeixen positivament al benestar mental: connexió amb l’entorn, equilibri emocional, activitats recreatives, sensació de relaxació i benestar, inspiració espiritual, activitats culturals...

Això sense parlar dels beneficis econòmics que aporta una explotació sostenible d’aquests espais, ni dels beneficis que aporta per a la conservació de la biodiversitat. És important mantenir les zones humides en bon estat, promovent-ne la bona gestió, evitant-hi els impactes, fent investigació per conèixer el seu funcionament i tenint present que seran les nostres aliades contra el canvi climàtic.

tracking