Psicologia

Els menors i l'ús del mòbil (II)

Algunes famílies utilitzen dispositius mòbils com una eina per mantenir entretinguts els fills i evitar molèsties

Algunes famílies usen el telèfon per distreure els fills

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Algunes famílies utilitzen dispositius mòbils com una eina per mantenir entretinguts els fills i evitar molèsties. Però aquesta pràctica pot tenir implicacions negatives en el desenvolupament emocional i social dels nens. Fomentar alternatives seria adequat per educar els nostres fills d’una manera més conscienciada i amb menys abusos.

L’ús del mòbil com a distracció per als més grans o adults és una tendència creixent en la societat contemporània. Sovint, les persones recorren als telèfons com a mecanisme de desconnexió davant situacions incòmodes o simplement per evadir-se momentàniament de l’avorriment. Aquest comportament té implicacions significatives tant en l’àmbit psicològic com el social.

En situacions socials, l’ús excessiu del mòbil per entretenir-se pot interferir amb les interaccions cara a cara. Les persones poden recórrer al telèfon quan es troben en situacions desconcertants o quan volen evitar converses incòmodes. Aquesta pràctica pot crear barreres en la comunicació autèntica i afectar la qualitat de les relacions interpersonals.

Des d’un punt de vista psicològic, l’ús sistemàtic dels dispositius per evitar molèsties pot actuar com una forma de coping, en què les persones busquen una distracció immediata per alleujar sentiments de sacietat, angoixa o estrès. Aquesta conducta pot crear una dependència emocional del mòbil i dificultar el desenvolupament de mecanismes saludables de gestió de l’estrès.

A més, l’ús excessiu del telèfon com a distracció pot contribuir a la deterioració de la concentració i la capacitat de reflexió profunda. En comptes de fer front als pensaments o sentiments desagradables, les persones poden optar per entretenir-se constantment amb continguts digitals superficials, i inhibir així la seva capacitat de resiliència emocional i la tolerància a l’avorriment.

Per abordar aquesta qüestió, és important fomentar la consciència sobre els hàbits d’utilització del mòbil i promoure alternatives saludables per afrontar les molèsties, com la meditació, la lectura o la comunicació directa. És fonamental trobar un equilibri entre l’ús dels dispositius i la immersió en l’entorn, per preservar la salut mental i les relacions personals en una era dominada per la tecnologia.

tracking