Diem adeu a l'estiu

Ha estat l’estiu més càlid a l’estació de feda des del 1950

El 27 d'agost van caure 20 cm de neu a la solana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Posem el punt final a l’estiu, tancant un agost com el més càlid de la sèrie de l’estació central de FEDA des del 1950 i donem pas a la tardor meteorològica. El mes passat aquesta central va registrar una temperatura mitjana de 21,3ºC, amb una anomalia positiva de 2,7ºC per al període de referència 1981-2010.

Però, quins han estat els factors clau per tenir l’agost més càlid? Per una banda, les temperatures de principi de mes van ser normals i fins i tot inferiors a la mitjana climàtica. Però a partir del dia 9 es van enfilar fins a final de mes, el dia 26. Pel que fa a les temperatures diàries, les màximes van superar els 29ºC en tot aquest període i les mínimes es van mantenir força altes sense baixar dels 15ºC cap dels dies. És per això que a l’estació central tenim com a resultat una temperatura màxima mitjana de 28,5ºC i una temperatura mínima mitjana de 14,1ºC, totes dues molt elevades.

Aquesta persistència de temperatures elevades ha anat acompanyada per la manca de precipitacions. El juliol va tancar amb algunes precipitacions en els darrers dies del mes, amb 25,5 mm el dia 27. Tot i això, durant l’agost les pluges van ser molt irregulars sobre el país. Prenent l’estació central de FEDA com a referent, els dies 21 i 22 d’agost van arribar les primeres precipitacions del mes. En aquest sentit, cal destacar el caràcter tempestuós d’aquestes precipitacions, on, en poc temps, es va acumular la major part de pluja, però de forma molt irregular a tot el Principat.

Un altre tret característic del nostre territori i de l’alta munta­nya és que a partir de la segona quinzena d’agost pot haver-hi l’entrada d’una massa d’aire molt fred en alçada que aporti precipitacions en forma de neu. En aquesta ocasió es van acumular fins a 20 centímetres de neu a l’estació de la Solana, a 2.470 m, el dia 27 d’agost. Fins a final de mes, les estacions ubicades a més altitud van registrar les temperatures més baixes, i fins i tot negatives, com a Perafita i les Fonts d’Arinsal. Tot i aquestes temperatures força baixes, la persistència de les temperatures elevades precedents no ha donat treva.

Tanquem l’estiu, doncs, amb rècords absoluts en algunes estacions, registrant les primeres nits càlides i també amb una nevada d’agost. Preparats per a la tardor?

tracking