Sobre privacitat, llibertat i dades

Protegir les dades incideix en la nostra llibertat i dignitat

Cert tipus de dades es consideren molt valuoses

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Pàgines web, rellotges intel·ligents, aplicacions, sistemes de reconeixement facial, ChatGPT... Tots aquests sistemes fan servir dades i el mantra més recurrent darrerament és el d’afirmar que “les dades són el petroli del segle XXI”. Caldria, però, afegir-hi un petit matís: algunes dades són més petroli que d’altres.

Per valorar-ne les implicacions val la pena comprendre què fa que un conjunt de dades tingui valor, i qui i per què se’ls dona aquest valor. Podem parlar del món de la recerca que les utilitza per a les seves hipòtesis, o l’administració pública per comprendre les necessitats dels ciutadans i ciutadanes, o el món empresarial per oferir productes més adequats o per millorar-ne l’eficiència. Saber com s’obtenen i com s’utilitzen és determinant.

En un context de datacràcia (la gestió a través de la dada), certs tipus de dades es consideren extremament valuoses i hi ha un gran interès a fer-ne un ús per part de diferents actors i en diversos sectors d’activitat. Estem parlant de les dades personals, que són totes aquelles dades numèriques, alfanumèriques, gràfiques, fotogràfiques, acústiques o de qualsevol altre tipus relatives a una persona física identificada o identificable. Són tan importants que les administracions de diversos països, Andorra inclosa, en regulen l’ús en forma de lleis: a casa nostra la Llei 29/2021, qualificada de protecció de dades (LQPD, d’on surt la definició anterior del que són dades personals), o a la Unió Europea amb el Reglament general de protecció de dades (RGPD) del 2016.

En el nostre context interconnectat i digitalitzat, les dades personals són part integral de les nostres identitats, revelen informació sensible sobre nosaltres i es poden veure seriosament condicionades per interessos diversos. Parafrasejant l’activista Edward Snowden, algunes persones argumenten que la privacitat de les seves dades no els preocupa perquè no tenen res per amagar, però això és com al·legar que tant els fa la llibertat d’expressió perquè no tenen res a dir. Els nostres drets com a persones que vivim en societat es basen en el respecte en la privacitat i en l’ús que es fa de la petjada d’informació que generem quan estem en l’entorn digital. Cal prendre consciència que protegir les nostres dades personals incideix directament en la nostra llibertat i dignitat, i això és prou important per a posar-hi tota l’atenció.

*JORDI ASCENSI SALA

Andorra Recerca+Innovació*

tracking