Balanç climàtic del 2022

Va ser l’any més càlid registrat a l’estació de FEDA

Vista hivernal poc innivada de la vall de Ransol.CC BY 4.0 ANDORRA RECERCA + INNOVACIÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 2022 que acabem de deixar enrere ha estat l’any més càlid registrat a l’estació de central de FEDA, amb una temperatura mitjana anual de 12,5 ºC. El segueixen el 2020 i 2019 amb una temperatura mitjana d’11,6 ºC i el 2011 amb 11,3 ºC, amb una anomalia positiva de temperatura de més de 2 ºC. A escala mensual, els mesos de maig, juny, juliol i octubre han estat els més càlids des del 1950, amb anomalies de més de 3 ºC per sobre la mitjana climàtica per al període 1981-2010. A més, els mesos de gener, febrer, agost, novembre i desembre estan entre els 10 mesos més càlids de la seva sèrie. Només el mes de març va registrar una temperatura pròxima a la normal climàtica, amb una anomalia positiva de 0,3 ºC.

Si mirem a escala diària, es van registrar només 53 dies amb temperatures per sota la mitjana climàtica sobretot en els mesos de març, abril i a principi del desembre. Això vol dir que durant tot l’any les temperatures diàries van ser més elevades, amb pocs períodes freds.

Una altra manera de caracteritzar l’any és a través dels índexs climàtics de temperatura i precipitació recomanats per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM). El càlcul d’aquests índex permet caracteritzar el clima i fer un seguiment històric per detectar canvis. Aquests 27 índexs han estat establerts per l’ETCCDMI, grup d’experts de l’OMM que té com a principal objectiu ajudar a caracteritzar i mesurar de manera acurada la variabilitat i el canvi climàtic. Al web oma.ad podeu trobat una llista d’aquests indicadors.

Durant el 2022 l’estació de FEDA va registrar fins a 84 dies d’estiu (SU25), en què la temperatura màxima va superar els 25 ºC, quan de mitjana hi ha 44 dies. Pel que fa a les temperatures baixes, en els últims quatre anys no s’ha registrat cap dia glaçat (ID0), és a dir, cap dia que la temperatura màxima hagi estat per sota dels 0 ºC en aquesta estació.

Pel que fa a les precipitacions, l’estació va acumular 676,7 mm durant l’any. Les precipitacions d’hivern i primavera van ser normals. A l’estiu cal destacar la quantitat de precipitació caiguda durant l’agost, amb 146 mm. La tardor, en canvi, va ser molt seca, amb 146,2 mm.

Els resultats observats a Andorra estan en la mateixa línia que altres països veïns, com ara Espanya i França, i també a escala global.

*ANNA ALBALAT

Andorra Recerca + Innovació

tracking