x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Medi ambient

Les dones movem muntanyes

El proper 11 de desembre és el Dia internacional de les muntanyes
Imatge de la FAO pel Dia internacional de les muntanyes.

Imatge de la FAO pel Dia internacional de les muntanyes.

Imatge de la FAO pel Dia internacional de les muntanyes.

KYAW KYAW WINN
Actualitzada 29/11/2022 a les 20:31
    Investigadores Andorra Recerca Innovació Andorra la Vella
El proper 11 de desembre és el Dia internacional de les muntanyes, que se celebra amb l’objectiu de conscienciar de la importància d’aquest tipus de vida, cultura... arreu del planeta.

Aquest any, la FAO, Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura, dedica la jornada a l’empoderament de les dones, amb el lema Les dones mouen muntanyes. I és que en moltes societats de muntanya són les dones les que desenvolupen un paper fonamental per a la protecció del medi ambient i el desenvolupament social i econòmic. Solen ser les principals administradores dels recursos, són guardianes de la biodiversitat, mantenen els coneixements tradicionals, custodien la cultura local i són les que solen ser expertes en la medicina tradicional.

“La variabilitat climàtica en constant augment, unida a la falta d’inversió a l’agricultura de muntanya, ha dut els homes a emigrar cap a altres indrets buscant mitjans de vida alternatius. Les dones, com a agricultores, venedores del mercat, empresàries, emprenedores i líders comunitàries, les dones i les nenes de les muntanyes, i en particular de les zones rurals, tenen el potencial de ser importants impulsores del canvi. Quan les dones rurals tenen accés a recursos i oportunitats es converteixen en la força impulsora contra la fam, la pobresa rural i participen activament en el desenvolupament de l’economia de les muntanyes”.

Aquestes paraules, extretes del comunicat de la FAO, no són estrictament certes per tots els territoris muntanyencs. Però mirant a casa nostra sí que val la pena recalcar un dia més que les societats (també andorranes) es mantenen unides i evolucionen i milloren, quan també tenen en compte les dones amb el mateix pes que la resta de població. El nostre granet de sorra va avui cap a donar aquest valor a les dones en la societat de muntanya, que han estat crucials per llegar-nos la cultura muntanyenca que avui tenim.

Per tal de desencadenar un canvi real cap al desenvolupament sostenible és important participar en un canvi transformador de gènere. El Dia internacional de les muntanyes 2022 és una oportunitat per crear consciència sobre la necessitat d’empoderar les dones de les muntanyes perquè puguin participar de manera més efectiva en els processos de presa de decisió i tenir més control sobre els recursos productius. En compartir l’excel·lència, les oportunitats i el desenvolupament de capacitats de les muntanyes, el Dia internacional de les munta­nyes promou també la igualtat de gènere i així contribueix a millorar la justícia social, els mitjans de vida i la resiliència de les societats muntanyenques.

*Investigadores d’Andorra Recerca + Innovació*
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts