Els sírfids tenen un aspecte exterior semblant a les abelles o vespes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Avui us volem parlar d’uns insectes molt especials, per bé que bastant desconeguts. Ens referim als sírfids, un gran grup inclòs a l’ordre dels dípters (ordre que inclou també de les mosques als tàvecs i mosquits).

Els sírfids tenen un aspecte exterior semblant a les abelles o vespes. Aquesta estratègia, coneguda com mimetisme batesià, els protegeix dels seus possibles depredadors, que veient els colors groc (o taronja) i negre del seu abdomen, pensen que són insectes amb fibló i no els molesten. També, però, ens podem espantar al veure’ls, però amb una mica de paciència i observant el seu patró de vol i la forma dels ulls, podrem detectar ràpidament que són inofensius.

Com distingir-los?

Com les altres mosques, presenten només un parell d’ales funcionals, sovint de color molt clar, un rostre on destaquen un parell d’ulls compostos i l’absència, normalment, de pilositat, caràcter que sí que tenen les abelles.

Ecologia

Els sírfids adults s’alimenten de pol·len i nèctar, exercint de pol·linitzadors, però les larves poden menjar multitud d’aliments com pugons, o organismes en descomposició, segons l’espècie. D’altres larves són aquàtiques i necessiten aigües estancades. És per això que en podem trobar fàcilment al nostre territori, amb abundància d’aigua i plantes en flor.

Trobem unes 6.000 espècies de sírfids que, com a grup, han aconseguit habitar a quasi tots els indrets del món, exceptuant els deserts i les parts més fredes del planeta. A Andorra es desconeix exactament quin és el nombre d’espècies però un estudi sols de la vall del Madriu va trobar-ne vuitanta de diferents.

El seu nom en anglès, hover fly, o mosca planejadora, ens explica un dels aspectes del seu comportament que més fàcilment podem detectar. Quants de nosaltres no hem vist, en alguna sortida a la muntanya, com un insecte es queda quasi aturat tot i que mou les ales a gran velocitat? Aquests són els sírfids, poden quedar-se estàtics, però després fer un vol linear i ràpid. Ens ho demostraran si amb la mà mirem d’apartar-los del nostre davant.

Els sírfids són totalment inofensius i tenen un paper important com a pol·linitzadors i en el control de plagues, així com el seu espai a la cadena tròfica. També són un grup que pot utilitzar-se com a bioindicador, degut als requeriments diferents de cada espècie en la seva fase de larva. Qualsevol d’aquests arguments ens ha de servir per admirar aquestes criatures especials i compartir la muntanya amb ells sense cap inconvenient.

*CLARA PLADEVALL

*MANEL NIELL

Andorra Recerca + Innovació

tracking