x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Medi ambient

Mosques amb aspecte d'abella, els sírfids

Els sírfids tenen un aspecte exterior semblant a les abelles o vespes

Els sírfids tenen un aspecte exterior semblant a les abelles o vespes

Els sírfids tenen un aspecte exterior semblant a les abelles o vespes

Actualitzada 03/10/2022 a les 20:07
Avui us volem parlar d’uns insectes molt especials, per bé que bastant desconeguts. Ens referim als sírfids, un gran grup inclòs a l’ordre dels dípters (ordre que inclou també de les mosques als tàvecs i mosquits).

Els sírfids tenen un aspecte exterior semblant a les abelles o vespes. Aquesta estratègia, coneguda com mimetisme batesià, els protegeix dels seus possibles depredadors, que veient els colors groc (o taronja) i negre del seu abdomen, pensen que són insectes amb fibló i no els molesten. També, però, ens podem espantar al veure’ls, però amb una mica de paciència i observant el seu patró de vol i la forma dels ulls, podrem detectar ràpidament que són inofensius.

Com distingir-los?
Com les altres mosques, presenten només un parell d’ales funcionals, sovint de color molt clar, un rostre on destaquen un parell d’ulls compostos i l’absència, normalment, de pilositat, caràcter que sí que tenen les abelles.


Ecologia

Els sírfids adults s’alimenten de pol·len i nèctar, exercint de pol·linitzadors, però les larves poden menjar multitud d’aliments com pugons, o organismes en descomposició, segons l’espècie. D’altres larves són aquàtiques i necessiten aigües estancades. És per això que en podem trobar fàcilment al nostre territori, amb abundància d’aigua i plantes en flor.

Trobem unes 6.000 espècies de sírfids que, com a grup, han aconseguit habitar a quasi tots els indrets del món, exceptuant els deserts i les parts més fredes del planeta. A Andorra es desconeix exactament quin és el nombre d’espècies però un estudi sols de la vall del Madriu va trobar-ne vuitanta de diferents.

El seu nom en anglès, hover fly, o mosca planejadora, ens explica un dels aspectes del seu comportament que més fàcilment podem detectar. Quants de nosaltres no hem vist, en alguna sortida a la muntanya, com un insecte es queda quasi aturat tot i que mou les ales a gran velocitat? Aquests són els sírfids, poden quedar-se estàtics, però després fer un vol linear i ràpid. Ens ho demostraran si amb la mà mirem d’apartar-los del nostre davant.

Els sírfids són totalment inofensius i tenen un paper important com a pol·linitzadors i en el control de plagues, així com el seu espai a la cadena tròfica. També són un grup que pot utilitzar-se com a bioindicador, degut als requeriments diferents de cada espècie en la seva fase de larva. Qualsevol d’aquests arguments ens ha de servir per admirar aquestes criatures especials i compartir la muntanya amb ells sense cap inconvenient.


*CLARA PLADEVALL
*MANEL NIELL
Andorra Recerca + Innovació
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts