Les altes temperatures i la dieta (II)

Les fruites, els liquats i les verdures, juntament amb les amanides, seran també aliments preferents

Cal menjar més fruita, verdura i sopes fredes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Moderar el consum el cafè. Tant el cafè com les begudes amb cafeïna són diürètiques i apugen la temperatura corporal, de manera que si la calor ens afecta hem de consumir-les amb moderació.

Les infusions com la cua de cavall o la dent de lleó quedarien contraindicades. En ser molt diürètiques afavoreixen la deshidratació, cosa que pot resultar un problema i donar lloc a la pèrdua de vitamines hidrosolubles.

Les begudes energètiques, per la seva banda, haurien de quedar totalment contraindicades amb caràcter general, ja que porten grans quantitats de sucre i a més contenen substàncies excitants que poden, entre altres coses, fer disminuir la qualitat del son.

–Consumir preparacions lleugeres, tan naturals com sigui possible. Donar-li prioritat al menjar casolà, que en línies generals conté menor quantitat de sal i greix saturat.

Una altra recomanació nutricional és l’augment del consum de fruita, verdura i sopes fredes (gaspatxos lleugers) per proporcionar a l’organisme sals minerals i líquids, evitant els menjars calents i pesats. En el cas de dificultat en la masticació o falta de dentició, l’opció de purés, cremes i compotes és la més adient. Les fruites, els liquats i les verdures, juntament amb les amanides, seran també aliments preferents.

En general hauríem d’evitar qualsevol aliment que elevi la temperatura corporal com, per exemple, el picant –que ens farà sentir més acalorats–, o que tingui molt de sucre o greix, ja que ens faran gastar gran quantitat d’energia per a la digestió.

Amb els gelats industrials passa una cosa semblant. Solen contenir grans quantitats de greixos hidrogenats i sucre. A més de ser perjudicials per a la salut, aquests greixos són difícils de digerir, de manera que el consum pot dificultar la digestió i augmentar la sudoració i el malestar. Tant els granissats com els gelats són fàcils de fer a casa. N’hi ha prou, per exemple, de barrejar un parell de fruites amb cafè en pols i amb gel picat.

Per acabar, assenyalar que la conservació inadequada dels aliments origina, amb major freqüència en aquesta època de l’any, més intoxicacions, per la qual cosa cal extremar la cura. Per això, cal tenir precaució amb els aliments potencialment contaminats: hem de mantenir unes rutines que ens protegeixin dels productes en mal estat. Una solució és mantenir una estona submergits els vegetals, amb unes gotetes de lleixiu. La seva conservació ha de ser en recipients tancats i sempre refrigerats. I la fruita, millor pelar-la.

MARC GIL

Dietista

tracking