Les altes temperatures i la dieta (I)

Evitar els efectes negatius i el malestar ocasionat per la calor excessiva des del punt de vista alimentari

Hem d'hidratar-nos més i no esperar a tenir set

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquestes últimes setmanes hem patit diverses onades de calor, i els experts ja han pronosticat que els estius cada cop seran més llargs i calorosos. En aquest article veurem què podem fer des del punt de vista alimentari per evitar els efectes negatius i el malestar ocasionat per la calor excessiva, ja que en dies de temperatures molt altes, especialment si s’està directament sota el sol, el cos pot respondre de manera inesperada i perdre la possibilitat de regular la temperatura interna. Aquesta fallada en el sistema de refrigeració de l’organisme pot generar l’anomenat cop de calor, una situació molt perillosa per a la nostra salut.

Aquestes són les recomanacions que cal seguir:

-Hidratar-se sovint. Cal prendre abundant líquid. Això inclou principalment aigua, però també sucs sense sucre i infusions fresques. Amb les altes temperatures, augmenta el requisit de líquids per part de l’organisme. Per tant, hem d’hidratar-nos encara més i no esperar a tenir set.

Hauríem de portar cantimplores o ampolles amb aigua fresca a la bossa, a la motxilla o al cotxe, i sobretot, si ens desplacem en moto, hem de tenir en compte que estem exposats directament als rajos de sol, principalment a les hores centrals del dia, quan ens deshidratarem molt més ràpid.

Els padrins i els nens són el grup de risc més vulnerable, i són candidats a patir un cop de calor, ja que sovint no expressen la necessitat d’hidratar-se. Cal oferir-los aigua fresca amb major freqüència, com a mínim cada hora o hora i mitja.

-Evitar el consum de begudes alcohòliques. Això es deu al fet que el cos reacciona immediatament al consum d’alcohol, i comença a metabolitzar-lo a nivell hepàtic i renal amb la producció d’orina i augmentant la sudoració, la qual cosa pot dificultar el descans nocturn. Per evitar la deshidratació que provoca l’alcohol, si no volem renunciar a una cervesa o un got de vi amb familiars o amics, el consell seria ingerir alcohol sempre de manera simultània al consum d’aigua, en les mateixes quantitats, i sempre amb molta moderació.

-Evitar els refrescos ensucrats. En l’època estival el consum de begudes ensucrades assoleix xifres molt més elevades que en la resta de l’any. Aquests productes contenen sucres com la sacarosa o la fructosa, en grans quantitats. L’Organització Mundial de la Salut recomana no ingerir més de 50 g de sucre al dia i fixa una ingesta ideal de 25 g. Només una llauna d’aquestes begudes sol contenir 35 g.

* MARC GIL

Dietista

tracking