És bo renunciar als hidrats de carboni?

Els carbohidrats són un nutrient essencial, ja que proporcionen l’energia necessària per fer front a les activitats de la vida diària

Suprimir-los de la dieta té efectes contraproduents

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Darrerament estan proliferant les dietes basades en un gran consum de proteïnes que aconsegueixen pèrdues de pes molt ràpides. Uns resultats que s’assoleixen a costa, però, de l’eliminació dels aliments grassos i sobretot dels hidrats de carboni.

Els carbohidrats són un nutrient essencial, ja que proporcionen l’energia necessària per fer front a les activitats de la vida diària. Vindrien a ser l’equivalent del combustible que necessita qualsevol vehicle per funcionar.

Trobem hidrats de carboni en molts aliments, sobretot en el grup dels dolços i en el dels cereals i tubercles. Dins dels primers hi ha el sucre, la llet, la fruita, les begudes ensucrades, la melmelada, i tots els dolços en general. I també en trobem en aliments que segons les recomanacions de la dieta mediterrània han de ser la base de l’alimentació: arròs, pasta, pa, patates, llegums i cereals. Algunes verdures també en tenen quantitats apreciables.

Suprimir de la dieta aquests aliments té conseqüències adverses. D’una banda, hem de saber que els aliments no tan sols porten un únic nutrient i això vol dir que si, per exemple, eliminem la fruita, també ens estem privant de vitamines, minerals, aigua, fibra..., i altres substàncies vitals.

I si suprimim els cereals estem eliminant proteïnes vegetals, fibra, vitamines del grup B, molt necessàries per a un bon funcionament del sistema nerviós, i altres vitamines i molts minerals. Això vol dir que si no rebem aquesta aportació a través de la dieta tindrem una mancança de nutrients que es pot traduir, per començar, en restrenyiment per falta de fibra, i en irritabilitat per falta de glucosa o sucre, substància indispensable per al cervell. I fins i tot en ansietat pel dolç.

A més, eliminar els hidrats de carboni pot fer que perdem massa muscular i ens debilitem, ja que una de les funcions que compleixen és impedir que les proteïnes que formen els músculs siguin utilitzades com a energia, és a dir, com a combustible. Perdre pes no és només perdre quilos, sinó perdre greix. I moltes vegades, en les dietes desequilibrades el que s’aconsegueix és perdre quilos a costa de perdre múscul i no pas greix. Si perdem múscul tindrem assegurat l’efecte rebot quan acabem la dieta.

Per tant, a l’hora de seguir un règim no hem de reduir dràsticament els hidrats de carboni, però sí que podem moderar-ne el consum i repartir-los al llarg del dia, i encara millor si triem els que ens són més favorables a l’hora de perdre pes. Es tracta d’escollir aliments integrals, consumir-los com a guarnició i no com a plat principal, i acompanyar-los de bones quantitats de verdura i d’una ració moderada de proteïna. Si a més a més mengem de forma regular cada tres o quatre hores, no cometem excessos i fem exercici habitualment, veurem com baixem de pes de forma saludable.

tracking