Finalitza el projecte OPCC Adapyr

L’objectiu era preparar el Pirineu al canvi climàtic

L'eix prioritari és mantenir la xarxa d'observacions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El maig passat va tenir lloc el tancament del projecte Poctefa OPCC Adapyr (Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic) en un workshop celebrat a Bilbao. El projecte tenia com a objectiu principal preparar el territori dels Pirineus per millorar-ne l’adaptació i augmentar-ne la resiliència davant els desafiaments del canvi climàtic. Projectes transfronterers, com aquest, promouen el treball col·laboratiu amb agents i investigadors d’arreu del Pirineu.

Els principals objectius eren l’observació de dades sobre els efectes del canvi climàtic en àmbits clau del Pirineu, com recursos hídrics, criosfera, fauna, flora, boscos i riscos naturals. Les accions es van centrar a elaborar un mapa d’actors per a la recopilació d’informació en el territori; definir i assegurar la continuïtat dels indicadors de canvi climàtic en ecosistemes sensibles d’alta muntanya, sobretot en torberes, glaceres i llacs, i mantenir i dinamitzar les xarxes de ciència ciutadana de Phénoclim i Replim.

Els 7 territoris que formen la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) treballen conjuntament per coordinar, reforçar i complementar les estratègies regionals i definir les línies guies i bones pràctiques. Així, es va cocrear la primera Estratègia de Canvi Climàtic Pirinenca, la EPiCC, amb l’objectiu d’unificar polítiques i contextos regionals on la majoria d’actors tracten la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic amb estratègies molt similars.

El mateix projecte ha continuat treballant en el Geoportal a l’hora de transferir els resultats a la població en general, ampliant la informació publicada. A més s’ha elaborat el primer Butlletí Anual del Clima BICCPIR amb els indicadors més significatius per als sectors socioeconòmics.

El projecte OPCC Adapyr ha posat com a eix prioritari i estratègic, el manteniment de la xarxa d’observacions amb una cobertura temporal que permetin la caracterització de l’adaptació al canvi climàtic del territori pirinenc. L’EPiCC ha iniciat el camí i la cooperació transfronterera per a l’acció climàtica més enllà del Pirineu amb un primer pla operatiu 2023-2050 amb el compromís dels set territoris de la CTP. L’observació, la investigació i la transferència del coneixement permetrà identificar les necessitats i generar informació per donar resposta als principals sectors socioeconòmics del territori en energia, salut, agropastoralisme i turisme.

La finalització del projecte és un punt i seguit en l’adaptació i mitigació del canvi climàtic als Pirineus. La publicació de guies de bones pràctiques, de planificació o recomanacions d’adaptació milloren la resiliència del Pirineu i estan a disposició de tota la societat a través de diferents canals i plataformes que promouen el treball conjunt.

*ANNA ALBALAT

LAURA TRAPERO

Investigadores d’Andorra Recerca + Innovació*

tracking