x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

Prenem massa sal? (I)

L’OMS recomana no consumir més de 5 grams de sal diaris
Cal fixar-se en la informació de les etiquetes

Cal fixar-se en la informació de les etiquetes

Cal fixar-se en la informació de les etiquetes

Actualitzada 20/06/2022 a les 17:25
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que la quantitat diària de sal que s’hauria d’ingerir hauria de ser inferior a 5 g/dia (que equival a una cullerada de postres rasa). Però la realitat és que bona part de la població consumeix molta més sal –gairebé el doble– del que estableixen les recomanacions dels organismes sanitaris. Però, de debò és important la quantitat de sal que ingerim?

Doncs bé, la resposta és rotundament sí. Nombrosos estudis han posat de manifest que el consum excessiu de sal afavoreix un increment de la pressió arterial, fet que pot arribar a desenvolupar una hipertensió. A més, l’augment de la pressió es relaciona molt estretament amb malalties cardiovasculars, que són una de les primeres causes de mort en l’àmbit mundial.

Per això és molt important conèixer quins són els aliments que aporten més sal a la dieta, ja que aquesta no només es troba al saler sinó que forma part de molts aliments:

–Productes elaborats: molts d’aquests productes tenen un elevat contingut de sal, per això cal fixar-se en la informació de l’etiqueta. D’aquesta manera podrem saber quina quantitat de sal prendrem, i la podrem comparar amb d’altres marques. Compte! Alguns fabricants encara etiqueten el sodi en lloc de la sal, i no són equivalents. Si ens trobem amb un producte així i volem conèixer el contingut en sal només cal multiplicar la quantitat de sodi per 2,5.

–Conserves i aliments enllaunats: en general, els aliments enllaunats i les conserves tenen un alt contingut en sal. Per això es recomana escollir aliments frescos sempre que sigui possible.

–Formatges: tenen un contingut elevat de sal, sobretot els curats. A més, tenen força greix, per això el consum d’aquest tipus de formatges hauria de ser moderat.

–Embotits: de la mateixa manera que els formatges, els curats són els que tenen una quantitat de sal més elevada. Entre els més salats trobem el pernil curat, el xoriço, la llonganissa o el fuet.

–Pa: el pa és un dels aliments bàsics i imprescindibles a la dieta, si bé cal tenir en compte que conté una quantitat considerable de sal. Al mercat es pot trobar pa sense sal, opció especialment aconsellable per a aquelles persones que han de portar un control més estricte de la sal que consumeixen.

La setmana vinent us oferirem alguns consells per reduir la ingesta de sal.

 
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2022 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts