Identificar els estrats

La manca de vent és un factor per a la seva formació

CC BY 4.0 ANDORRA RECERCA+INNOVACIÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els estrats són núvols baixos que fins i tot poden estar en contacte amb el terra i són més amples que alts. Generalment no tenen una estructura definida i regular i es poden associar a boires, que poden donar problemes de visibilitat si ens trobem a dins del núvol o tot el contrari, oferir unes bones vistes si ens trobem a certa alçada deixant els núvols als nostres peus. Són estrats aquelles boires de molts dies d’hivern en què a Andorra el cel és ben serè i en canvi, en molts sectors de Catalunya (la plana de Lleida, la de Vic i fins i tot la Cerdanya) hi ha molt mala visibilitat. Aquestes boires s’anomenen d’irradiació i són fruit de la condensació de l’aire fred acumulat a les valls a causa de la pèrdua radiativa que hi ha durant les nits serenes. Un altre factor important perquè es formin aquestes boires és la manca de vent, que fa que els estrats no es desplacin, sinó que en general es mantenen estàtics en el seu lloc de formació.

En canvi, una altra situació amb mar de núvols és la que es dona per l’aproximació d’un front, s’anomena estrat orogràfic o boira frontal. Aquest front empeny l’aire que té al davant, un aire que no sol tenir cap altra escapatòria que enfilar-se cap a les munta­nyes, on es refreda i es condensa. El cas dels Pirineus és interessant, ja que quan ve un front del nord-oest fa ascendir aire humit de l’oceà Atlàntic per la cara nord pirinenca i de seguida es formen boires molt denses. A més, el cel serà mig ennuvolat. Per tant, si es veu un mar de núvols que de mica en mica es va enfilant per la cara nord dels Pirineus probablement el temps empitjori i hi hagi boira i mala visibilitat les properes hores.

Les situacions meteorològiques més favorables a la formació d’estrats en un mar de núvols és un anticicló damunt de la zona amb una acumulació d’aire fred en algunes valls i fondalades interiors sobretot en l’època més freda de l’any. En canvi, si la presència del mar de núvols ve acompanyada d’aire humit atlàntic entrant per la cara nord dels Pirineus indica que hi ha inestabilitat que ajudarà a la formació de núvols més alts i un empitjorament del temps.

*(Article extret de la Revista del Cenma número 3, publicada el 2009)

tracking