Els radiosondatges i les noves tecnologies

El radiosondatge és un mètode d’exploració per conèixer l’estructura vertical de l’atmosfera.

Perfil vertical de l'atmosfera amb un vol de dron equipat amb sensors a Andorra.CC BY 4.0 ANDORRA RECERCA+INNOVACIÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Heu sentit a parlar algun cop dels radiosondatges? Per què serveixen i quina informació donen? Avui en farem quatre pinzellades. El radiosondatge és un mètode d’exploració per conèixer l’estructura vertical de l’atmosfera. Es tracta d’un globus ple d’heli equipat amb una sonda i sensors atmosfèrics de temperatura, humitat, pressió atmosfèrica i força i direcció del vent. En petits intervals de temps i a mesura que guanya alçada es van prenent mesures que s’envien a través d’un radiotransmissor. Aquest globus pot arribar fins a 20 o 30 quilòmetres d’altitud. Segons l’Organització Mundial de la Meteorologia, recomana fer dos llançaments diaris, a les 00 i a les 12 UTC durant tot l’any.

Actualment, però, al Pirineu encara no disposem de radiosondatges que ens permetin conèixer la inestabilitat de l’atmosfera. Els més pròxims els trobem a Barcelona o Tolosa. Aquests perfils verticals ens permetrien conèixer l’estat real de l’atmosfera per fer-ne anàlisis, i també servirien com a condicions inicials dels models meteorològics per a la predicció i millorar els pronòstics als Pirineus.

Precisament, les zones amb orografia complexa com el nostre territori són zones on es desenvolupen les tempestes d’estiu i, a l’hivern, on es donen inversions tèrmiques molt marcades. Les noves tecnologies com les aeronaus no tripulades, o més popularment els drons, han estat objecte de grans avenços tècnics ens els últims anys i s’obren noves oportunitats de desenvolupament tecnològic en camps tan diversos com el rescat de persones utilitzant drons amb càmera tèrmica, en el recurs hídric per conèixer les reserves d’aigua i de neu i també en el camp de la meteorologia. És en aquesta darrera disciplina en què l’evolució tecnològica i el seu potencial ha anat marcat per la capacitat de volar a més altura i resistir condicions més adverses. Així doncs, alguns drons actualment poden arribar a volar per sobre dels 6.000 metres d’altitud i assimilar-se a un radiosondatge proporcionant una informació local molt valuosa per a serveis aeronàutics o el pronòstic més acurat de fenòmens meteorològics: com les tempestes d’estiu, determinar les condicions d’inversió tèrmica i els efectes en la qualitat de l’aire, o conèixer l’altura de la isozero (0ºC) per al límit pluja-neu, entre altres aplicacions.

Barcelona va fer el primer radiosondatge el 1998 i des del 1999 es va començar a fer de manera regular. A partir del 2013 es van automatitzar i és un robot sonda qui de manera automàtica fa el llançament. Amb els drons es presenta una oportunitat per a Andorra, ser pioners en les noves tecnologies innovadores i començar a fer els primers radiosondatges al Pirineu.

*ANNA ALBALAT SOLÉ

Investigadora Andorra Recerca + Innovació

Els drons obren nous camins per estudiar l'atmosfera

tracking