Com menjar més fruita? (II)

Si apostem per l’estacionalitat i la proximitat afavorirem un millor desenvolupament de la producció local

Cal apostar per l'estacionalitat i la proximitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Per què és millor la fruita de temporada i proximitat?

Avui en dia, durant tot l’any es poden menjar gairebé totes les varietats de fruita fresca, ja siguin conservades en cambres frigorífiques, cultivades en hivernacles, importades d’altres països... tot plegat, però, repercuteix molt negativament en el medi ambient. En aquest sentit, si apostem per l’estacionalitat i la proximitat afavorirem un millor desenvolupament de la producció local, una millor preservació del nostre planeta i una fruita més gustosa i millor de preu. A més a més, trieu-les a granel o en envasos totalment reciclables i biodegradables. –Fruites de primavera-estiu: maduixes, nespres, albercocs, cireres, prunes, préssecs, nectarines, meló i síndria.

En aquest sentit, si apostem per l’estacionalitat i la proximitat afavorirem un millor desenvolupament de la producció local, una millor preservació del nostre planeta i una fruita més gustosa i millor de preu.

A més a més, trieu-les a granel o en envasos totalment reciclables i biodegradables.

–Fruites de primavera-estiu: maduixes, nespres, albercocs, cireres, prunes, préssecs, nectarines, meló i síndria.

–Fruites de tardor-hivern: magrana, caquis, raïm, poma, pera, mandarina, taronja i aranges.

Com la conservem?

La fruita a temperatura ambient madura més ràpid, per tant, aquella que no s’hagi de consumir en 3-4 dies és millor conservar-la al frigorífic i sense haver-la rentat.

Algunes fruites es poden congelar pelades, tallades i sense el pinyol, i després se’n poden fer compotes, sorbets i postres triturades.

D’altra banda, les peces de fruita més madures o amb alguna part malmesa es poden aprofitar per fer macedònies, sorbets, cremes, batuts..., o afegir-les a les amanides i altres primers o segons plats.

Alguns mites sobre la fruita

–La fruita de postres engreixa? Menjar fruita sempre és una bona opció, sigui en el moment que sigui, i a més reduïm la possibilitat que en substitució mengem aliments malsans.

–Es pot substituir la fruita fresca per un suc? Els sucs de fruita, tant els envasats com els fets a casa, de forma habitual no han de substituir la fruita fresca sencera, ja que en el seu processament es perden la fibra i part dels elements que la fan tan saludable.

–El tomàquet és una fruita? Tot i ser botànicament una fruita, per la seva composició nutricional i ús culinari, el tomàquet es considera una hortalissa.

LA RECEPTA

GASPATXO DE MADUIXES Ingredients: 300 g de maduixes 500 g de tomàquets madurs pelats (tipus pera) 1/2 cogombre 1/2 pebrot verd 1 all 20 ml de vinagre de poma 50 ml oli d’oliva verge extra 200 ml d’aigua freda 1 pessic de sal 1 polsim de pebre molt Elaboració: Trossegem les verdures i les maduixes, i les introduïm al got de la batedora. Afegim la sal, el vinagre, l’aigua, l’oli i el pebre molt. Ho triturem molt, molt bé. En lloc de fruita seca, també podem barrejar-hi flocs i cereals sense sucre (quinoa, fajol, blat de moro, arròs...)

*BERTA JIMÉNEZ

Dietista i nutricionista Núm. col.: 0.703

tracking