La papallona zebrada

Aquesta espècie està estesa per bona part del país

Papallona zebrada libant en flors de cirerer.CC BY 4.0 ANDORRA RECERCA+INNOVACIÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La papallona zebrada pertany a la família dels papiliònids (Papilionidae), que engloba una part considerable de les papallones diürnes. Les 600 espècies de papallones incloses dins d’aquesta família són molt grosses i vistoses, amb una coloració i un disseny de les ales molt atractiu, i tenen un vol planat, que pot ser ràpid i potent. La majoria de papiliònids viu a la zona tropical; a Andorra se n’han trobat cinc espècies, una de les quals és la papallona zebrada, Iphiclides feisthamelii.

Aquesta papallona es caracteritza per una coloració que recorda la d’una zebra, formada de tons groguencs i blanquinosos envoltats de bandes negres i per tenir l’ala perllongada per una cua. Als marges de les ales, a més, presenta uns ocels (cercles de color) força cridaners que li serveixen de defensa contra possibles depredadors, que generalment són ocells. Aquests concentren l’atac en aquesta part de l’ala.

Es troba amplament distribuïda per tot el sud i el centre d’Europa (inclosa Andorra), i s’estén també per bona part del nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà. El seu hàbitat és molt variat, ja que s’adapta a les zones arbustives, als marges dels boscos, a les zones rocoses i els barrancs o fins i tot a les zones de conreus. Tot i això, difícilment vola per sobre dels 2.000 metres.

Com totes les papallones, dels ous en surt l’eruga, que s’alimenta sobretot de fulles de plantes de la família de les rosàcies, bàsicament les del gènere Prunus (pruneres, ametllers, cirerers...), però també d’altres com l’arç blanc, la pomera o la perera. A l’inici, aquestes erugues són d’uns colors blancs i negres que esdevenen tons verds o marrons a mesura que van creixent. En aquest estadi estan molt exposades a tot tipus de depredadors, per això han desenvolupat l’anomenat osmeteri, un òrgan bifurcat darrere el cap que té la capacitat de desprendre una olor molt desagradable que els manté allunyats.

L’eruga donarà lloc a una fase de crisàlide d’on acabarà emergint la papallona adulta. Generalment, la papallona zebrada es desenvolupa en dues generacions al llarg de l’any, amb els seus pics a l’abril i al juliol, respectivament, i pot volar fins al mes de setembre. A Andorra és una espècie estesa per bona part del seu territori. Apareix regularment en la majoria d’itineraris del BMSAnd (Andorran Butterfly Monitoring Scheme), que comença aquest mes de març una nova temporada de seguiments.

(Article extret de la revista Hàbitats núm. 11, publicat el 2005) Andorra Recerca + Innovació

tracking