L'hora de l'entrepà (I)

Només dependrà del tipus i quantitat de pa i dels ingredients que triem per farcir i del context on el prenguem

El pa serà més saludable si no conté additius

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La paraula entrepà sovint s’associa a menjar ràpid, àpat calòric, mal menjar... Una sèrie de conceptes que tenen sovint connotacions negatives. Però això només dependrà del tipus i quantitat de pa i dels ingredients que triem per farcir i del context on el prenguem.

Parlem del pa: des del bàsic pa blanc fins als integrals, de cereals, de llavors, amb nous, amb formatge... En textures cruixent, de motlle, panets, pa de coca... Tots tenen propietats i gustos diferents, els més saludables, però, sempre seran aquells que no incorporin additius i que estiguin elaborats exclusivament amb ingredients naturals com el blat, la farina, el llevat i la sal i d’altres com els fruits secs o les llavors. De blat, a més del tradicional, trobem d’altres varietats antigues com és l’espelta i el camut, que poden resultar més digestives.

D’altra banda, l’opció integral té a veure amb la utilització del gra sencer, sense refinar i que aporta la seva capa natural rica en fibra i també el germen del cereal, on es concentren la major part de vitamines i minerals. Aquí haurem de verificar si el pa és 100% integral o bé es tracta de pa blanc enriquit amb una mica de segó, normalment el color més o menys fosc i la textura espessa i més granulosa ens en dona més pistes. El pa de sègol és dels més rics en fibra, té un alt poder saciant i és més tupit que la resta perquè conté menys gluten i queda poc esponjós.

I el farcit? Quan utilitzem l’entrepà com a àpat complet es recomana incloure tant aliments que aportin proteïna –embotits, formatges, llaunes, carn, truites i remenats, humus– com també aliments que aportin fibra, vitamines i minerals. Per això, unes fulles d’enciam o unes rodanxes de tomàquet, xampinyons, tires d’escalivada, llesques d’alvocat o de poma, o patés vegetals, equilibraran l’entrepà.

tracking