Per què menjo si no tinc gana? (I)

Pot ser que tinguem gana emocional i que darrere d’aquesta acció hi hagi una emoció en comptes d’una necessitat física.

La gana emocional no aporta sacietat després de menjar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

No sempre que mengem és per gana real. Pot ser que tinguem gana emocional i que darrere d’aquesta acció hi hagi una emoció en comptes d’una necessitat física.

La gana real és un instint fisiològic i de supervivència, és una necessitat per viure, estar nodrits i sans. La regulació d’aquesta gana és molt complexa i hi intervenen moltes reaccions químiques, hormonals, físiques... Però a grans trets, és aquella gana física. És una sensació que apareix de manera lenta i progressiva i el cos ens va avisant que comença a tenir aquesta gana, ja sigui amb sorolls estomacals, sensació de fatiga o fins i tot malestar.

Una característica d’aquesta gana és que una vegada apareix, podem ajornar-la, és a dir, podem escollir esperar a menjar (per exemple, si estem fent una tasca molt important, podem esperar a acabar-la). I una vegada mengem, aquesta sensació de gana desapareix, ens sentim tips, saciats i satisfets.

En canvi, la gana emocional és una necessitat que apareix de sobte, sense previ avís i d’una manera imperiosa. Normalment, aquesta gana es decanta per un aliment o un grup d’aliments en concret. És una força major que t’exigeix menjar una cosa determinada. Contràriament a la gana real, una vegada ingerim aquest o aquests aliments, no tenim sensació de sacietat, és difícil d’aconseguir aquesta satisfacció. De fet, moltes vegades parar de menjar és deu a una sensació de pesadesa o mal­estar.

La gran pregunta que ens podem fer arribats a aquest punt és: cóm puc saber si tinc gana real o gana emocional? Doncs amb una simple pregunta podem fer-nos una idea de quin tipus de gana tenim. Ens menjaríem una poma? Si és gana real ens la menjaríem gustosament per calmar aquest forat a la panxa. Si és gana emocional, segurament no serà l’aliment que més ens pugui venir de gust.

La gana emocional és habitual i no ha de ser negativa. El problema sorgeix quan el menjar cobra una funció principal en la gestió de les emocions. Cal tenir en compte que aquestes tant poden ser positives com negatives.

*XÈNIA SINFREU BERGUÉS

Dietista-nutricionista

Núm. col·legiada 2.026

tracking