Adeu a la BlackBerry

Els dispositius amb sistema operatiu BlackBerry han perdut l’accés a funcions tan bàsiques com les trucades telefòniques, l’accés a internet o l’enviament d’SMS

Adeu a la BlackBerry

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquest 2021 es van complir vint anys de l’arribada de les primeres BlackBerry a Europa. Els dispositius, que s’havien llançat dos anys abans als Estats Units, van arrasar aquí com ho havien fet també allà. El 2010, gairebé 19 milions de nord-americans utilitzaven el dispositiu, segons el portal d’estadístiques Statista. L’any passat, amb prou feines eren 200.000.

La setmana passada es va certificar la mort definitiva d’aquests telèfons clàssics. Així, els dispositius amb sistema operatiu BlackBerry han perdut l’accés a funcions tan bàsiques com les trucades telefòniques, l’accés a internet o l’enviament d’SMS. Això inclou els aparells dels anys daurats de la companyia, anteriors al salt a Android, que es va produir el 2015.

“Hem triat estendre els nostres serveis fins al 4 de gener com una expressió d’agraïment als nostres socis i clients lleials”, va explicar la companyia en el comunicat que posava en el calendari l’últim sospir dels mòbils amb sistemes operatius 7.1 o anteriors, la BlackBerry 10 i les tauletes PlayBook 2.1.

Què passarà amb aquestes relíquies? Segons precisa l’empresa en un recordatori publicat recentment, deixen d’estar disponibles els serveis de xarxa: “Des d’aquesta data, els dispositius que emprin aquests serveis i programari bé a través dels seus proveïdors o de connexions wifi deixaran de funcionar de manera fiable. Això inclou les dades, les trucades de telèfon, els SMS i les trucades d’emergència.” També podrien deixar de funcionar altres aplicacions pròpies com BlackBerry Protect o BlackBerry Messenger.

Caduquen així una trentena de dispositius de diferents gammes: des dels clàssics BlackBerry Curve, que es van fer ubics a partir del 2007, fins a l’últim dispositiu que va portar el sistema operatiu de la casa, el BlackBerry Leap del 2015. Els set anys de marge entre l’últim llançament i la data d’avui indiquen que no seran gaires els usuaris que continuïn utilitzant un d’aquests telèfons i que vegin com queden inservibles. I cal esperar que el drama sigui encara menor en el cas de les tauletes.

No obstant això, sí que és un moment altament simbòlic, l’últim clau en el taüt d’uns dispositius que van acompa­nyar milions d’usuaris de tot el món i el gir definitiu d’una companyia que, després de tocar el cel en el mercat dels telèfons intel·ligents, va decidir centrar-se en solucions de programari i també de ciberseguretat.

tracking