Un altre Nadal diferent

Igual que ara fa un any, toca afrontar aquestes festes de Nadal amb restriccions i mesures de seguretat addicionals davant la covid-19

La Covid torna a trastocar les reunions familiars

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Igual que ara fa un any, toca afrontar aquestes festes de Nadal amb restriccions i mesures de seguretat addicionals davant la covid-19. Ni la vacunació massiva ni la progressiva presa de consciència social davant la malaltia han impedit que els contagis es tornin a disparar. I si bé és cert que la gravetat dels casos detectats és, en termes generals, força menor, les autoritats sanitàries ja han avisat que no s’ha d’abaixar la guàrdia. Per això, les reunions es limiten a deu persones a les llars i a sis persones als interiors dels establiments de restauració.

“Hem tingut un estiu tranquil i ara sembla que amb el fred la situació s’ha tornat a reactivar”, lamenta Ainoa Tornero, una jove resident a la capital de 27 anys. Quins seran els seus plans per a aquest Nadal? “Aniré a visitar els meus pares i la meva germana, que viuen a Barcelona, però res de celebracions familiars multitudinàries ni festes amb els amics. Farem bondat una altra vegada.” L’Ainoa entén que aquestes dates “són per compartir amb els éssers estimats”, però considera que “tampoc te la pots jugar, perquè el virus segueix present i encara és una amenaça important”.

En altres famílies s’ha optat per fer trobades per sectors. “En lloc de reunir-nos tots el dia de Nadal, com fem sempre, hem repartit les celebracions en diferents dies i diferents llocs. Serà impossible que ens veiem tots amb tots, però poca cosa més podem fer”, explica Jesús Ostériz, escaldenc de 52 anys. “L’any passat vam fer una cosa semblant, així que ja tenim experiència”, agrega.

En alguns casos també toca cancel·lar desplaçaments. “Tinc pares i germans a Portugal; cada any els anàvem a veure però aquesta vegada tornarem a fer celebració en petit comitè a Andorra, amb la dona i els fills”, comenta Emilio Gomes, resident a Encamp de 46 anys. “L’últim Nadal ja ens vam quedar al país per precaució. Vaig poder anar a veure la família a l’estiu, així que la situació tampoc és tan dramàtica. Ara toca cuidar-se i anar amb compte”, ressalta.

Una altra família que tampoc es podrà reunir al complet és la de la Clara Salas, en aquest cas perquè el seu fill, que viu a Alemanya, ha donat positiu. “Intentarà escapar-se per Reis, però el Nadal i el Cap d’Any els passarà allà”, apunta aquesta resident a Andorra la Vella de 64 anys. “No quedarà més remei que fer videotrucades.”

Les festes d’aquest any venen marcades per un maldecap afegit, el de l’obligatorietat de realitzar-se un test d’antígens abans de les reunions familiars. Les opinions davant aquesta mesura són de tots colors. “És una normativa impossible de controlar i suposo que a l’hora de la veritat cadascú farà el que li sembli”, considera Josep Ramallo, de 39 anys i veí de la capital. “A les nostres reunions ens farem la prova i intentarem mantenir les distàncies. Es farà estrany, però no hi ha més alternativa.”

“Tota la família hem comprat proves d’antígens per aquest Nadal i ens farem el test per precaució, però em pregunto si servirà per a alguna cosa”, indica la Laura Ochoa, laurediana de 32 anys. “És una mesura que pot ser útil per sortir de dubtes si et trobes malament, però no sé fins a quin punt és fiable quan algú és asimptomàtic. S’han donat molts casos de falsos negatius en persones que no tenien símptomes”, recorda. A més, afegeix que “no tothom es fa la prova correctament. Cal seguir les instruccions al peu de la lletra perquè si no reculls bé la mostra pot aparèixer un resultat erroni”.

“Aquest Nadal tocarà regalar-se tests de coronavirus”, ironitza la Mireia (nom fictici), veïna d’Andorra la Vella de 36 anys, que afirma que li sembla “absurd” intentar posar “portes al camp” quan el que hauria de prevaldre és el “sentit comú. “Si portem gairebé dos anys intentant evitar aglomeracions i anant amb cura, també ho farem ara”, opina. Admet que “sempre hi ha hagut gent irresponsable, però no ens l’hauríem de jugar amb la salut de familiars, sobretot si són grans”.

En quin moment fer-se el test?

Quin seria el millor moment per realitzar-se aquesta prova a casa abans d’assistir al dinar o sopar amb no convivents? Just abans de la reunió, recomanen els experts. El test ens oferirà una foto d’aquell instant: si en el moment de realitzar-lo tenim prou càrrega viral, donarà positiu. En tot cas, el fet que doni negatiu no significa que no puguem estar infectats, una cosa que només sabrem amb certesa fent-nos una PCR.

El test d'antígens representa un maldecap afegit

tracking