Donem pas a l'hivern

Aquest final de tardor i inici d’hivern ha tocat sostre amb els rècords de gruix de neu acumulat en la primera quinzena d’un mes de desembre

S'han registrat rècords de gruix de neu per l'èpocaAndorra Recerca + Innovació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 21 de desembre a les 16.59 hores vam donar la benvinguda a l’hivern astronòmic amb el dia amb menys hores de sol de l’any. Tot i ser el més curt, ja feia uns dies que les tardes guanyaven temps a pas de puça per Santa Llúcia. Un inici d’hivern marcat per la nevada rècord en la primera quinzena de desembre.

Però anem pas a pas. Prenent l’estació de Sorteny, a 2.290 metres d’altitud, del 24 al 30 de novembre es van registrar temperatures excepcionals molt inferiors per l’època de l’any. Sorteny va registrar la temperatura màxima més baixa amb -9,7°C per un mes de novembre, casualitat que el 2015 també es va registrar la mateixa temperatura màxima. Aquestes temperatures baixes van coincidir amb la primera nevada generosa deixant un gruix de neu d’1,3 metres a l’estació. El 29 de novembre la temperatura mínima va tocar fons amb -12,7°C. Amb l’entrada del mes de desembre les temperatures es van recuperar fins valors similars a la mitjana per l’època de l’any.

Aquest final de tardor i inici d’hivern ha tocat sostre amb els rècords de gruix de neu acumulat en la primera quinzena d’un mes de desembre. El Servei Meteorològic Nacional (SMN-OECC) va informar que l’estació de Ransol, una de les estacions històriques amb dades des del 1934, va registrar un gruix de neu de 97 cm el 12 de desembre. Des del 19 de desembre del 1980 que no es registrava un gruix similar. En aquella ocasió l’estació va registrar 108 cm. En una primera quinzena de desembre no s’havien registrat mai 80 cm de neu nova acumulada en 3 dies. Recordeu alguna nevada similar?

L’estació de Sorteny, en funcionament des del 2009, tampoc havia registrat valors tan elevats de gruix de neu a l’estació per un mes de desembre. El valor màxim mesurat durant aquest episodi ha estat de 2,83 m quan la mitjana se situa prop dels 0,80 m pel període de referència 2009-2019. L’últim registre similar per un mes de desembre o anterior el trobem el 23 de novembre del 2013 amb 2,32 m. Aquest episodi ens ha deixat un paisatge ben hivernal, però amb gruixos de neu poc freqüents per a un desembre.

A la pàgina web www.oma.ad/ca/evolucio-de-gruix-de-neu podeu consultar els gràfics de gruix de neu d’altres estacions d’alta muntanya, incloses Ransol i Sorteny. Us animem a jugar amb la vostra memòria i recordar quines temporades han estat molt excedentàries i quines han estat deficitàries.

tracking