Els rius i el canvi climàtic

Hem d’entendre els rius com a ecosistemes dinàmics, integradors, amb multitud de connexions amb altres ecosistemes

Cal entendre el riu com un ecosistema dinàmic i integrador

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra és un país de muntanyes i d’aigua. Els nostres rius produeixen i mantenen el recurs bàsic per viure, l’aigua: aigua per sobreviure, per fer créixer les plantes i per mantenir les infraestructures del país. Alhora els rius ens proveeixen d’una part de l’energia elèctrica per generar les activitats diàries, a través de l’aprofitament de la força de l’aigua.

Hem d’entendre els rius com a ecosistemes dinàmics, integradors, amb multitud de connexions amb altres ecosistemes, tant aigües amunt com avall, com laterals (vessants de les muntanyes), i també verticals (aigües subterrànies). Per tant, qualsevol efecte sobre els rius té una resposta immediata cap a altres parts i funcions de la muntanya.

Actualment la pluviometria anual a Andorra és de 1.180 mm. Avui dia tothom és coneixedor dels efectes del canvi climàtic, i és en els nostres rius on pot arribar a tenir unes conseqüències més significatives. En aquest context, des d’Andorra Recerca + Innovació estem treballant en un projecte transfronterer anomenat Piragua on, amb la col·laboració de diversos socis francesos i espanyols, es vol donar resposta als impactes del canvi climàtic als rius pirinencs, i poder desplegar les estratègies d’adaptació a aquest nou context.

Alguns dels resultats preliminars obtinguts per Andorra ja apunten una reducció de prop de l’11% dels cabals dels rius cap a l’any 2050, i una modificació de la distribució dels cabals al llarg de l’any. En aquest cas, el que estem veient és que degut a l’augment de temperatura, durant els mesos d’hivern els cabals seran més alts que en l’actualitat durant aquesta època, mentre que a l’estiu i a l’inici de la tardor tindrem cabals més baixos, en especial en aquells trams on hi hagi una alta competència per l’aigua. En aquest sentit, des d’Andorra Recerca + Innovació seguim treballant en altres aspectes, com ara avaluar l’afectació dels canvis de cabal en la producció hidroelèctrica del país.

El projecte Piragua està cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) a través de l’Interreg V-A Espa­nya, França, Andorra (Poctefa 2014-2020). Andorra Recerca + Innovació agraeix l’ajut del 2017 del Govern d’Andorra previst en la convocatòria complementària als ajuts europeus Poctefa 2014-2020 (AUEP007-AND/2017).

*MARTA DOMÈNECH

Andorra Recerca+Innovació

tracking