x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Medi ambient

Experimenta amb el cicle de l'aigua

Gràcies a l’energia del sol, l’aigua viatja damunt, dins i per sobre de la terra a tot el planeta. D’aquest periple en diem cicle de l’aigua
Experimenta amb el cicle de l'aigua

Experimenta amb el cicle de l'aigua

Experimenta amb el cicle de l'aigua

Actualitzada 06/10/2021 a les 10:23
    Meritxell Martín
Gràcies a l’energia del sol, l’aigua viatja damunt, dins i per sobre de la terra a tot el planeta. D’aquest periple en diem cicle de l’aigua. Per poder entendre’l seguirem el camí de l’aigua dels mars i oceans fins a l’atmosfera, de l’atmosfera als núvols, dels núvols als rius i dels rius als oceans...

El sol s’encarrega d’escalfar l’aigua dels mars i dels oceans fent que aquesta pugi en forma de vapor cap a l’atmosfera. D’aquesta etapa se’n diu l’evaporació. L’evaporació també es troba, a una escala més petita, en llacs i rius.

Un cop ha arribat a l’atmosfera el vapor d’aigua es refreda a causa de les baixes temperatures que hi trobem, esdevenint gotes d’aigua molt petites que formen els núvols. D’aquest procés se’n diu condensació: el vapor d’aigua que arriba al cel i forma els núvols. Un cop s’han condensat, les gotes d’aigua minúscules dels núvols han de créixer fins que tenen una mida suficient i pesen prou per caure a causa de la gravetat, ja que no poden quedar-se en suspensió dins el núvol. És així com es forma la pluja. Quan les temperatures són més fredes aquesta precipitació es fa en forma de neu o calamarsa.

L’aigua de pluja penetra dins de la terra i s’infiltra seguint els vessants de les muntanyes acostumant a convergir al fons de les valls i s’organitza per desembocar en els rius. Amb el temps els rius arriben als mars i als oceans tancant així un cicle que ha funcionat durant milers de milions d’anys i del qual depèn la vida al planeta Terra.
Com reproduir el cicle de l'aigua a casa?
Us proposem un experiment senzill per reproduir i observar el cicle de l’aigua a casa. Necessitareu: una bossa de congelació, aigua i cinta adhesiva.

1. Aboqueu aigua a la bossa i tanqueu la cremallera, deixant una mica d’aire a la bossa.

2. Enganxeu la bossa a una finestra al sol.

3. A poc a poc, amb la calor, l’aigua s’evapora i es forma condensació. Aquest fenomen es pot observar, ja que apareixen gotes d’aigua a les parets de la bossa. Ho heu aconseguit: heu reproduït les etapes del cicle de l’aigua!
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts