El parc natural del Comapedrosa

Aquest setembre se celebren 18 anys de la declaració del parc natural del Comapedrosa

El parc natural del Comapedrosa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquest setembre se celebren 18 anys de la declaració d’un espai que ha esdevingut molt emblemàtic: el parc natural del Comapedrosa. Des del 2003, i sota la mirada atenta del comú de la Massana, les valls i els cims de la capçalera de la conca de la vall d’Arinsal ja no es poden separar de l’etiqueta de parc natural.

Que el cim d’Andorra sigui en un territori protegit li dona un context privilegiat perquè durant aquests anys s’hi hagin pogut descobrir espais de biodiversitat de gran interès per a Andorra i el Pirineu. Un entorn privilegiat per a multitud d’espècies, per mantenir els usos tradicionals de muntanya i per conèixer de prop el nostre país, tan canviant en algunes zones.

Espècies emblemàtiques com el trencalòs hi tenen pas habitual, potser buscaven ossos d’isards despenyats per alguna de les grans tarteres del país. Isards que potser escapaven d’algun os, que puntualment pot visitar la frontera andorrana en aquest espai. Ossos a qui els isards importen poc, i busquen potser fruits de nabiu per omplir la boca. Ves que en aquestes tarteres no s’hi trobin una serenalla pallaresa! On si no, de tants pocs llocs on es pot trobar? Per no anomenar els boscos ben conservats, que aguanten el mantell de neu a l’hivern i eviten haver de patir per allaus com la d’Arinsal... boscos on fongs i plantes poc comuns hi troben l’espai idoni de creixement, entre molses i rierols d’aigua freda.

La missió del parc és protegir, conservar i millorar els valors patrimonials naturals i culturals de l’espai a fi que les generacions actuals i futures en puguin gaudir, així com promoure l’educació, la investigació i l’ús públic de forma sostenible.

Amb aquesta missió és fàcil d’entendre la col·laboració amb altres espais naturals protegits com el parc natural de Sorteny, el de l’Alt Pirineu i el francès parc natural regional dels Pyrenees Ariegeoises, o entitats de recerca com la pròpia Andorra Recerca + Innovació, que fan grans i consoliden els objectius del parc.

I que per molts anys més puguem seguir gaudint amb respecte de tots aquests elements naturals, i tants d’altres per conèixer. Felicitats parc natural!

tracking