Mites i realitats dels incendis forestals (III)

Quan coincideixen les condicions propenses, sequera vegetal i condicions meteorològiques extremes, es poden generar incendis molt virulents i extensos

Cal mantenir una gestió forestal sostenible

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquest és el tercer i darrer article d’una sèrie on us hem parlat del funcionament i procés d’extinció dels incendis i focs forestals. En aquesta entrega tractarem de la gestió forestal preventiva del territori.

Els incendis s’apaguen abans que s’iniciïn

Quan coincideixen les condicions propenses, sequera vegetal i condicions meteorològiques extremes, es poden generar incendis molt virulents i extensos, amb un gran impacte sobre l’ecosistema i la seguretat de les persones i els béns. Per tant, el risc latent de patir un gran incendi forestal és molt alt mentre el paisatge pugui sostenir grans incendis que escapen de la capacitat d’extinció.

L’única manera d’evitar el potencial dels grans incendis és actuant sobre les càrregues de combustible, és a dir, generant estructures de bosc resistents als focs de capçades i distribuïdes al llarg del paisatge i en zones properes a elements vulnerables. Atès que el risc zero no existeix, de conviure amb el foc a conviure amb els grans incendis forestals destructius, hi ha una responsabilitat compartida entre administracions i ciutadans. Precisament, promoure el consum de productes forestals (fusta, llenyes, biomassa, productes derivats de la ramaderia extensiva) i agrícoles (vinya, hortofructicultura...) de proximitat, que permetin mantenir una gestió forestal sostenible dels boscos i el paisatge en mosaic, és la forma més efectiva de tenir paisatges adaptats a la pertorbació foc i apagar els grans incendis abans que s’iniciïn.

Tanmateix, és fonamental prendre consciència de l’exposició al risc a títol individual, i actuar en conseqüència adoptant mesures preventives, millorant la capacitat d’autoprotecció dels habitatges en urbanitzacions properes a zones forestals, així com saber com actuar en cas d’incendi. Com a usuaris del medi forestal, és un requisit ineludible tenir un comportament responsable que minimitzi el risc d’ignició i, en cas d’incendi, avisar ràpidament i evitar la zona de perill.

MARC FONT

Investigador de l’Andorra Recerca + Innovació

tracking