x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Tecnologia - 7 DIES

Roba refrigerant

La Xina desenvolupa un teixit que baixa fins a cinc graus la temperatura corporal
Roba refrigerant

Roba refrigerant

Roba refrigerant

Actualitzada 26/07/2021 a les 19:26
L’arribada de l’estiu és sinònim de vacances i descans, però també de la tornada de la calor. Habitualment, intentem vestir-nos amb menys roba i de la manera més fresca possible. Les samarretes sense mànigues o els pantalons curts, entre altres peces de roba, es fan molt habituals per la seva particularitat de deixar al descobert algunes parts del cos per tal de refrigerar-nos. Tanmateix, sembla que per combatre la calor al futur ens haurem d’abrigar més, tot i que no de la manera convencional.

Gràcies a una avançada tecnologia, la Xina ha desenvolupat un nou teixit sintètic que té la capacitat de reduir la temperatura corporal fins a cinc graus centígrads respecte a l’ambiental. Els sistemes de refrigeració ideats fins ara consistien en una instal·lació d’aire condicionat interior, però, en aquest cas, no hi haurà cap mena de consum d’energia.

El mecanisme que utilitzarà aquesta innovadora tela en proves és un reflex efectiu dels rajos de llum visible, infraroja i ultraviolada. Aquest rebot evita que el cos humà absorbeixi l’escalfor generada per la llum i, per tant, disminueix la sensació de calor. El nou teixit sintètic ha estat batejat amb el nom de PTM, unes sigles en anglès que signifiquen gestor personal de calor.

Investigació xinesa
El grup d’investigadors xinesos que ha treballat en la creació del nou sistema ha aconseguit que es doni el fenomen unint làmines d’àcid òxid-polilàctic de titani amb una capa de politetrafluoroetilè. Així, s’ha aconseguit elaborar un teixit còmode, suau i que permet facilitats a l’hora de confeccionar les peces de roba.


En aquest sentit, cal destacar que les proves realitzades han donat uns resultats extraordinaris. Una armilla exposada a ple sol feta del nou material va acumular cinc graus centígrads menys que una de cotó, sis menys que una de lli i fins a deu graus menys que teixits de pell. Diferències que, a la pràctica, poden fer variar molt la sensació tèrmica de qui vesteix la roba.


Una altra de les proves que es va fer va ser cobrir l’interior d’un cotxe amb el nou teixit, aconseguint d’aquesta manera una reducció de temperatura de fins a tres graus. Un fet que demostra que aquesta nova tecnologia asiàtica no tan sols s’utilitzarà com a roba refrescant, sinó que també es podria fer servir per refrigerar certs espais.


D’altra banda, l’estudi realitzat no explica l’efecte que aquest tipus de tela podria tenir en cas de fer-la servir a l’hivern, quan les temperatures fossin baixes a l’exterior. Tanmateix, la capacitat de fer rebotar energies lumíniques que contribueixen a escalfar possiblement farà que no sigui gens aconsellable vestir aquest tipus de peces de roba quan arribi el fred, ja que la sensació tèrmica del cos baixarà per no poder absorbir les energies calorífiques.


De moment, el nou invent no està preparat per a la confecció en massa, però les previsions dels investigadors apunten que podria haver-hi una producció a gran escala a partir del 2022. Una altra dada rellevant és que el cost de confecció només s’incrementaria un 10% sobre els estàndards actuals. Un percentatge menor que faria que el preu final de venda al públic fos raonablement accessible.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts