Com ajudar els més petits a menjar verdures? (I)

Tot i que es recomana que les verdures han de representar la meitat del nostre plat, en el cas dels nens cal adaptar aquesta recomanació a l’edat i preferències de cadascú

No hem d'obligar a menjar una cosa si no agrada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Que a la majoria de nens no els agradin les verdures no és de casualitat. Hi ha una sèrie de característiques innates que provoquen el rebuig a les verdures:

–Rebuig als aliments poc calòrics.

–Especial sensibilitat als sabors amargants d’algunes verdures. –Neofòbia: rebuig a nous sabors. Probablement relacionat amb el mecanisme de defensa innat, que evitaria el risc d’ingerir substàncies tòxiques. Aquest motiu podria condicionar també la sensibilitat a gustos amargants.

Què podem fer per incloure les verdures i hortalisses en la seva alimentació?

Tot i que es recomana que les verdures han de representar la meitat del nostre plat, en el cas dels nens cal adaptar aquesta recomanació a l’edat i preferències de cadascú. No podem esperar que el nen mengi la mateixa quantitat que nosaltres (ni de verdura ni de qualsevol altre aliment) i que li agradin totes les verdures el primer dia que li’n posem al plat. Consells per presentar les verdures als nens:

–Oferir: cal que a cada àpat les verdures i hortalisses estiguin presents. Li posarem poca quantitat i l’animarem que ho provi. Sense obligar-lo.

–Si una verdura no li agrada, no l’obligarem a menjar-la. Però li tornarem a oferir un altre dia, provant amb una altra preparació: combinant-les amb altres aliments que agradin al nen, presentant-les en diferents mides i formes, afegint salses saludables i altres condiments o cuinant-les de maneres diferents:

–Cuinar-les de manera diferent: al forn / microones, saltades, al wok, en xips, en crema, al vapor, en croqueta, en bunyol, farcides...

–Amb salses o espècies: combinacions d’espècies, salsa de iogurt, salsa de tomàquet, beixamel, vinagreta, formatge, salsa bolonyesa...

–En combinacions: ous (truita, remenat, pastissos, ou dur), arròs, pasta, pollastre, tomàquet i formatge... –En mides diferents: daus, juliana fina o gruixuda, espaguetis, rodelles, tires, espirals, amb formes (motlles)...

La setmana vinent proposarem receptes amb verdures que segur els agradarà cuinar als més petits de la casa.

*SARA CRUZ CARDIEL

Dietista-nutricionista

Col·legiada CDNA núm. 1.825

tracking