Roques al carrer

Un museu obert permet descobrir la geologia del país

Roques al carrer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

No ens n’adonem, però els entorns urbans amaguen veritables riqueses que ens poden ajudar a adquirir coneixements sobre el medi natural. Estem inevitablement envoltats de natura: ella ens ofereix tots els recursos necessaris per desenvolupar la nostra vida quotidiana.

Sense haver de desplaçar-nos a indrets remots de la Terra, trobem a la zona urbana, que és un espai accessible, moltes varietats de roques sedimentàries, magmàtiques i metamòrfiques i, fins i tot, podem veure-hi fòssils de gran qualitat. Per una altra banda, algunes de les construccions són testimoni de l’ús que hem donat històricament als materials que ens proporciona la natura, encara que això ens sol passar desapercebut.

L’objectiu del Museu Obert de Geologia Roques al Carrer, és posar en valor la geodiversitat mundial i el patrimoni geològic d’Andorra a través de l’observació i l’anàlisi d’elements que pertanyen al nostre entorn quotidià. Els hem vist sempre però ara aprendrem a veure’ls d’una altra manera. Us convidem a fer una passejada pels carrers d’Andorra la Vella, tot resseguint els plafons, amb les seves explicacions, que us aniran endinsant en el sempre interessant món de la geologia.

El museu està dividit en tres parts:

·Jardí de Roques: situat al Parc Central, en aquest jardí hi trobareu una representació de les roques que afloren a Andorra. El Jardí de Roques està acompanyat d’un seguit de plafons que us parlaran de les roques en general, de les roques a Andorra i del seu ús.

·Itinerari geològic: comença al carrer Prat de la Creu i transcorre per diferents carrers de la parròquia. L’itinerari està format per diverses parades, sempre davant d’un edifici. En cada parada, un plafó us farà observar un detall de la roca que s’integra a l’edifici i us presentarà un tema relacionat amb la geologia.

·Itinerari per l’arquitectura del granit: comença al costat de la plaça Príncep Benlloch i també transcorre per diferents carrers de la capital. Aquest itinerari consta de vàries parades que us mostraran edificis que pertanyen a l’arquitectura del granit. En les parades, veureu les característiques d’aquest corrent arquitectònic i la seva importància en el context andorrà. L’itinerari ha estat realitzat amb la col·laboració de l’àrea d’Inventari i Conservació del ministeri d’Afers Exteriors, Cultura i Cooperació.

Al web del museu (www.iea.ad/roques-al-carrer-presentacio) trobareu tota la informació referent a aquestes tres parts, així com explicacions sobre la geologia d’Andorra i dels Pirineus, i un seguit de recursos didàctics per entendre millor els continguts. I a l’oficina de Turisme del comú d’Andorra la Vella podeu aconseguir el fulletó explicatiu amb els mapes dels itineraris i els textos de plafons i plaques.

Aina Margalef

Investigadora de l’eix muntanya

Andorra Recerca + Innovació

tracking