x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Medi ambient

Ecologia i conservació d'espècies amb drons

Utilitzats de manera intel·ligent, aquests aparells poden resultar útils als científics i als responsables de la conservació de la natura
Els aparells són una bona eina si s'usen amb rigor

Els aparells són una bona eina si s'usen amb rigor

Els aparells són una bona eina si s'usen amb rigor

Oriol Travesset
Actualitzada 29/06/2021 a les 13:54
    Benjamin Komac
Quan sentim a parlar de drons, sovint ens ve al cap la imatge d’aparells militars o de joguines que serveixen per fer imatges i vídeos macos en alguns entorns bonics. Els drons alimenten regularment temors d’espionatge: a ningú li agrada que l’observin, inclosos els animals. Un estudi sobre els ossos als Estats Units d’Amèrica va posar en relleu que la presència i el soroll d’avions no tripulats és un factor d’estrès ja que a causa de la seva maniobrabilitat i la seva capacitat per volar a molt baixa altitud, els drons poden apropar-se molt a la vida salvatge. Tot i així, utilitzats de manera intel·ligent, aquests aparells poden resultar útils als científics i als responsables de la conservació de la natura. A Alemanya, a la regió de Baviera, s’utilitzen els drons per detectar les cries de cabirols i cérvols en prats. Les femelles sovint les amaguen en herbes altes a la vora dels boscos per protegir-les dels depredadors, fent-les invisibles als agricultors que dallen els camps. Utilitzar drons amb càmeres tèrmiques permet detectar les cries i salvar-les de les màquines segadores (es va calcular que en morien més de 100.000 per aquesta raó a tot Alemanya). A la reserva natural de Magadansky, a Rússia, fan servir drons per fer el seguiment dels nius d’àguila en zones remotes de Sibèria. L’ús dels drons multirotors ha reduït significativament les molèsties causades a l’hora d’observar nius: el temps necessari per a l’observació s’ha reduït de 40-60 minuts (escalant arbres) a 3-4 minuts amb dron. A Kenya els parcs nacionals utilitzen els drons per combatre la caça furtiva d’elefants i rinoceronts. Els avions no tripulats utilitzen freqüències de ràdio per controlar els moviments dels animals en zones considerades massa perilloses per al vol en avió i s’ha demostrat que així es pot reduir la caça furtiva en un 96% a les principals àrees protegides del país.

Aquí, a Andorra, els drons es fan servir sobretot per a temes relacionats amb riscos naturals (on s’utilitzen per avaluar i controlar els danys) però també poden ajudar a determinar el gruix de neu a les pistes d’esquí o a cartografiar la vegetació. La cartografia d’hàbitats és una eina essencial per controlar i gestionar els ecosistemes naturals, ja que els hàbitats incorporen tant les condicions ambientals com la biodiversitat associada. Aquesta cartografia és important a l’hora de detectar de manera més precoç espècies invasores o la degradació del sòl, entre d’altres. No cal perdre de vista que encara que el dron sigui una molt bona eina, és imprescindible utilitzar-lo amb rigor i intel·ligència, i sempre tenint en compte quin pot ser el seu impacte sobre les espècies en el moment de planificar un estudi de camp.

*BENJAMIN KOMAC
Investigador de l’eix muntanya Andorra Recerca + Innovació
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts