La nova web de mineralitzacions d'Andorra

Un total de 33 fitxes descriptives amb la localització

La nova web de mineralitzacions d'Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les mineralitzacions d’Andorra són un element important del seu patrimoni geològic, i fins i tot històric. Per aquest motiu, des del Cenma-IEA es considera que és important donar a conèixer i divulgar aquests jaciments i els minerals associats.

Fruit d’aquesta inquietud, i juntament amb el Museu de Geologia Valentí Masachs de la Universitat Politècnica de Catalunya, s’ha preparat un inventari amb mostres representatives de les mineralitzacions característiques del Principat. L’inventari consta de 33 fitxes descriptives on s’inclou la localització perquè tothom que hi estigui interessat pugui anar a observar-les in situ.

A més a més, per completar l’inventari, s’ha inclòs en aquesta web una breu descripció de la gènesi de les mineralitzacions i els minerals que les formen, així com de les seves característiques principals, i un resum sobre la formació dels Pirineus i les roques d’Andorra.

La majoria de les mineralitzacions que trobem a Andorra es troben en roques del Cambroordovicià i del Silurià, i només una petita part es troben en roques del Devonià. Les mineralitzacions relacionades amb els materials del Carbonífer, essencialment amb granodiorites i granits, són pràcticament inexistents. Els principals tipus de mineralitzacions són per oxidació de pirites o mineralitzacions associades a fractures. Aquestes últimes van ser explotades durant el segle XIX per a l’extracció de ferro.

En general podem dir que les mineralitzacions d’Andorra han estat poc importants a nivell de volum i qualitat del material, però suposen un ric patrimoni científic i històric. Podeu visitar la web a l’enllaç: https://www.iea.ad/presentacio-minerals-andorra.

Protecció del patrimoni geològic: l’espoli de minerals representa una agressió irreparable del patrimoni geològic i mineralògic i pot danyar severament les mineralitzacions i tot allò que han representat per a la història del país. D’aquesta manera, els minerals més ben desenvolupats no estan inclosos en aquesta obra, per tal de protegir el patrimoni mineralògic d’Andorra. Respecteu els afloraments, la naturalesa en general i el patrimoni miner.

Seguretat: es recomana no entrar en cap cas dins una antiga mina abandonada, ja que són entorns altament perillosos. En el cas de la mina de Llumeneres l’entrada resta tancada al públic per motius de seguretat, tot i que l’entorn està adequat i és visitable.

*Aina Margalef

*Investigadora de l’eix muntanya

tracking