Un hivern de contrastosCenma-IEA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Amb l’arribada del mes de març encetem la primavera meteorològica i repassem com han estat aquests tres mesos d’hivern.

Per analitzar les temperatures prendrem l’estació de referència de la central hidroelèctrica de FEDA, a 1.135 metres d’altitud (gràfic 1).

El desembre ha estat marcat pels moviments dels centres d’altes pressions. A mitjan desembre, la posició de l’anticicló a l’est d’Europa va provocar que les temperatures se situessin per sobre de la mitjana, amb una anomalia màxim de +5 graus el dia 23. Posteriorment, el desplaçament del mateix anticicló cap a l’oest de les Illes Britàniques va afavorir l’entrada de masses d’aire fred, amb un Nadal gèlid i nevades. Aquesta situació de temperatures baixes es va allargar fins a mitjan gener.

La segona quinzena de gener, però, la situació va canviar radicalment. Les temperatures es van mantenir, majoritàriament, per sobre de la mitjana a causa de la circulació zonal, amb vents de l’oest, que frenava l’arribada de masses d’aire més fred del nord i beneficiava les entrades de sud acompanyades de pols sahariana. La temperatura mitjana al febrer ha estat de 6,9 graus. Cal recordar que el febrer de l’any passat va ser el més càlid des del 1950, en què la temperatura mitjana es va enfilar fins als 8,5 graus, fet que va representar una anomalia positiva de fins a 5 graus.

Per a les precipitacions en forma de neu prenem com a referència l’estació d’alta muntanya de Sorteny, a 2.290 metres (gràfic 2). La distribució en percentils permet qualificar en molt deficitària (p10) o molt excedentària (p90) la temporada. Aquest hivern, les precipitacions més destacades en forma de neu les trobem pels volts de Nadal, quan el mantell de neu va ser lleugerament excedentari per a l’època de l’any (p50). A posteriori s’han succeït petites nevades que han mantingut l’evolució del mantell entre els percentils 30 i 50. El mes de febrer marcat per les altes temperatures, per la nevada acompanyada de fang i per les precipitacions en forma de pluja a cotes altes ha produït una regressió del mantell amb un dèficit molt marcat (entre els p10 i p30).

S’acaba l’hivern meteorològic però encara ens queda temporada per davant. Esperem que l’entrada de la primavera ens porti una mica més de festa meteorològica.

El Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya treballa amb el Servei Meteorològic Nacional per elaborar els butlletins climàtics. Tota aquesta informació i els butlletins es poden consultar a www.meteo.ad i www.cenma.ad.

*Anna Albalat Solé

Investigadora del Cenma-IEA

Un hivern de contrastos

tracking