Ornitho i la ciència ciutadana

‘Ornitho.ad’ recull observacions de fauna en temps real

Ornitho i la ciència ciutadana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Contràriament al que el seu nom indica, el portal ornitho.ad és una web on es poden trobar les observacions en temps real de diversos grups de fauna. Papallones, rèptils, mamífers, libèl·lules... i també ocells són els protagonistes d’aquest portal que fa cinc anys que té presència a Andor­ra i que, amb un nombre d’usuaris consolidat, busca ampliar els participants.

La ciència ciutadana, en paraules de l’associació europea que en porta el nom, aporta oportunitats d’aprenentatge, gaudi personal, satisfacció a través de la contribució a l’evidència científica que faci front als problemes locals, nacionals o internacionals i, a través d’això, tenir la capacitat d’influir en decisions polítiques.

I és que, de les 153 espècies de papallones presents a Andorra, els observadors d’Ornitho han pogut localitzar-ne 102 de diferents l’any 2020! Ara és el torn dels científics per analitzar si les poblacions d’aquestes papallones són als llocs coneguts o bé hi ha alguns desplaçaments rellevants que ens estiguin mostrant nous patrons de distribució!

Ornitho és un projecte d’àmbit europeu, on participen més de 15 països sota l’impuls de Suïssa. Gràcies a aquest tipus de dades aportades per la població, s’han pogut elaborar projectes per conèixer les migracions d’ocells (pràcticament en temps real a www.eurobirdportal.org) o analitzar com el confinament generalitzat de la primavera passada va afectar el comportament dels ocells (on es van recopilar quasi mig milió de dades aportades per 3.700 observadors durant dos mesos de confinament). Els resultats (analitzats per l’Institut Català d’Ornitologia): canvis en els comportaments d’ocells en medis urbans, que s’aproximen als que habitualment es veuen a zones rurals. Per exemple, un augment de l’activitat a les primeres hores del dia, una presència més accentuada a nuclis habitualment molt poblats.

L’any 2020 a Andorra el confinament no ha fet disminuir en gran manera les observacions de fauna introduïdes al portal, i de fet s’han pràcticament duplicat els registres respecte de l’any anterior, arribant a més de 4.600 en total. El nombre d’espècies diferents va ser de 299, però en tot el període de funcionament d’ornitho.ad són 450 les espècies observades, un nombre gens menyspreable i que posa de manifest la riquesa en biodiversitat del nostre petit país.

*Clara Pladevall

Roger Caritg

Cenma de l’Institut d’Estudis Andorrans

tracking