Dia Internacional de les Muntanyes

El 15% de la població mundial viu en zones de muntanya

Dia internacional de les muntanyes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Des de l’any 2003, l’Assemblea General de la Nacions Unides va decidir celebrar cada 11 de desembre el Dia Internacional de les Muntanyes, enguany dedicat a la biodiversitat de les muntanyes. Però, per què s’ha decidit dedicar un dia a les muntanyes?

Un 24% de la superfície emergida a nivell mundial es considera zona muntanyosa. Tot i que es reparteix de forma desigual, arreu hi ha zones muntanyoses amb les seves especificitats.

Les zones de muntanya representen molt més del que es veu a simple vista, en elles hi neixen la majoria de rius que aporten prop del 70% de l’aigua dolça disponible i hi alberguen més de la meitat de la diversitat biològica del planeta. Al mateix temps, es calcula que hi viu un 15% de la població mundial.

Si ens situem al nostre país, no cal dir que Andorra és un país de muntanya, i aquest fet conforma i condiciona el paisatge, la cultura, el caràcter i manera de fer de la seva gent. Des de la zona més baixa a uns 850 metres sobre el nivell del mar, a la frontera del riu Runer, fins al pic més alt, el Comapedrosa, a 2.942 metres, hi ha un gradient altitudinal de més de 2.000 metres. Aquest fet, sumat a la disposició de les valls, les quals presenten diferents orientacions i pendents, fa que Andorra pugui presumir de tenir una gran diversitat. A la darrera versió del mapa d’hàbitats del 2012 se n’han computat 180 de diferents, fet que es tradueix en una gran biodiversitat. Per exemplificar-ho en un grup que coneixem bé, podem constatar que tot i les dimensions reduïdes d’Andorra, s’han identificat 154 espècies de papallones diürnes, mentre que a Catalunya n’hi ha 201, a França 244 i a tot Europa 482.

La societat andorrana ha sabut adaptar-se a un ambient de muntanya i això vol dir aprendre a conviure amb els riscos naturals propis d’aquestes zones, com són les allaus, les esllavissades, les caigudes de blocs... Des d’un punt de vista social i econòmic ha estat necessari adaptar-se a aquest medi més abrupte i alhora intentar treure’n profit.

Sens dubte, conèixer, preservar i donar valor al nostre ambient de muntanya és protegir el nostre escenari de convivència i desenvolupament, i d’aquí també l’interès de sumar-nos a la celebració del Dia internacional.

Amb el hashtag #MountainsMatter (les muntanyes importen) ajudeu a transmetre els missatges i les activitats que es duen a terme sobre aquest dia.

tracking