El teixó, arquitecte de catedrals subterrànies

Els seus refugis poden arribar a tenir 12 entrades

El teixó, arquitecte de catedrals subterrànies

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nostre esquiu protagonista habita en gran part dels boscos i arbredes del Principat, encara que la seva presència passi del tot desapercebuda. De desmesurada intel·ligència i aspecte afectuós, el següent convidat és un ésser amb cert caràcter; l’enigmàtic emmascarat dels boscos, el teixó.

Pertanyent a la família dels mustèlids, té una important mida, ja que pot arribar a pesar 20 quilos i posseir una longitud de 80 centímetres. El seu aspecte rabassut pot portar-nos a l’errònia conclusió que és lent i poc àgil, la qual cosa dista molt de la indòmita realitat.

TRETS FÍSICS

El seu cos està cobert de profuses i fortes cerres, les quals antigament s’utilitzaven per a la confecció de brotxes d’afaitar. El seu color és fosc, intercalant tons grisos i negres, i contrastant amb les ratlles blanques que adornen la seva bonica cara i els costats. Els ulls, petits i intensament penetrants, semblen portar sobreposat un antifaç, coronant aquesta sublim bellesa dues nímies orelles que li donen l’il·lusori aspecte de mim. Com a contrast, la natura el va equipar d’armes poderosíssimes; ungles dures com l’acer i fortes dents que en moments de necessitat el converteixen en un dels animals més ferotges de la nostra ecofauna. Gairebé no té depredadors naturals ja que degut al denotat caràcter no s’esporugueix davant senglars, guineus o qualsevol altre animal, fins i tot quan el superen en grandària. Per a la seva alimentació tria hores nocturnes, gaudint d’un àpat variat a base de cucs, insectes o baies, i fins i tot, de vegades, pot caçar petites aus, rosegadors o robar ous. L’època de zel comença a l’inici de la primavera, sent en aquest període molt comunes les aferrissades lluites entre mascles apressats pel dret d’aparellament amb les dames.

Com a refugi utilitzen unes construccions excavades amb les ungles i el cap, les quals són dignes de ser qualificades com a catedrals subterrànies. Les teixoneres són un complex compost per diverses càmeres adaptades a diferents finalitats, com ara dormitoris d’adults, sales de cria i fins i tot dependència per fer les necessitats. Tal prodigi de l’enginyeria pot arribar a disposar de 12 entrades i 35 metres de longitud, albergant fins a sis individus adults. En aquesta faraònica estructura la neteja és un factor summament important, i aquest animal s’encarrega diàriament d’expulsar de la mateixa els excrements i restes de menjar, mantenint en correcte estat higiènic les mateixes.

tracking