Tema de la setmana - 7 DIES

Sota la llum de la lluna plena

A diversos països és tradicional assignar noms especials a cada pleniluni que es produeix durant l’any

Sota la llum de la lluna plena

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La misteriosa lluentor que desprèn a les fosques sempre ha despertat interès. La lluna plena és un dels fenòmens que més llegendes han desenvolupat durant la història. Des d’homes que es transformen en llops, bruixes que practiquen rituals sota la llum del satèl·lit o mites de persones que han embogit per culpa seva. De fet, un clar exemple d’aquesta creença la dona el diccionari, que atorga a l’adjectiu llunàtic el significat de “persona d’humor variable, que va a rauxes”. Però, què és en realitat la lluna plena? “Aquest fenomen es produeix quan davant nostre tenim la Lluna i darrere el Sol. És a dir, que la Terra es troba enmig. L’astre il·lumina la Lluna i és per això que la podem veure en la seva totalitat”, explica l’astrònom de la Societat Andorrana de Ciències (SAC) Miquel Sistach.

Un dels mites més estesos sobre la lluna plena són els efectes que pot transmetre a la natura. “Simplement fa més llum a la nit i això pot beneficiar certa fauna i flora. Però ja està”, comenta Joan-Marc Miralles, astrònom i membre de la International Astronomical Union (IAU). L’augment de les marees tampoc se’n veu afectat. Ambdós experts coincideixen que el pleniluni no hi té cap efecte provat científicament.

EFECTE A LES PERSONES

Per saber si realment hi havia afectació en el son durant la lluna plena, mite que sempre ha estat present, la revista Frontiers in Pediatrics va realitzar un estudi a 5.812 nens de tots els continents. Les dades que va recollir durant 28 mesos, per tal de ser equivalents al nombre de fases lunars, van mostrar que, en general, la durada del son era de cinc minuts inferior a l’habitual. “No hauríem de preocupar-nos per la lluna plena. El nostre comportament està influït per molts altres factors genètics, l’educació, d’ingressos, i altres factors psicosocials, però no per les forces gravitacionals”, conclou el científic Jean-Philippe Chaput, que va dur a terme l’estudi.

Però en aquest sentit també hi ha molts defensors dels efectes de la lluna plena en la ment i el cos humà. Lídia Rodrigo és fisioterapeuta i professora de ioga. Actualment imparteix classes de full moon yoga, que adapta aquesta pràctica amb els processos naturals en l’energia, el cos i la ment a través de realitzar exercici sota la llum de la lluna plena. “Igual que afecta la natura, a nosaltres també, perquè estem en sintonia amb ella”, explica la instructora. Per Rodrigo, la lluna plena afecta directament les persones, ja que assegura que influeix en moltes persones que afirmen dormir pitjor o estar més nervioses durant el pleniluni. “Fem una pràctica que es basa a tranquil·litzar la ment i físicament, i que és molt més dolça”, comenta. Així, la tècnica es basa en el reconeixement del cos, la relaxació i la respiració per poder anar a dormir millor. Tot i així, la professora insisteix que és necessària una base de formació i uns coneixements previs en ioga en cas de voler realitzar-los a casa. “Hi ha una filosofia que s’ha d’estudiar i cal tenir una bona orientació abans que qualsevol persona ho dugui a terme a la llar”, afirma.

UNA GRAN INFLUÈNCIA

A diversos països és tradicional assignar noms especials a cada pleniluni que es produeix durant l’any. Un mètode antic que es feia servir per anomenar-la a través de fets característics de les estacions i els trimestres de l’any. Així doncs, per exemple s’anomenava lluna de l’ou a aquella que es formava abans de Pasqua. Actualment, es denomina a través del mes que es produeix, i per tant s’atorguen noms com lluna plena de març. El pleniluni també afecta el calendari cristià. Per exemple, per a les Esglésies occidentals, diumenge de Pasqua esdevé al següent del primer pleniluni de la primavera. És per això que aquest any se celebrarà el 21 d’abril.

Una altra celebració de les més importants del món relacionades amb aquest fenomen, completament diferent a la cristiana, és la festa de la lluna plena, més coneguda com a Full Moon Party i que cada any esdevé una de les majors atraccions turístiques de Tailàndia i la celebració més important del món que es fa en una platja. A final dels anys vuitanta un petit grup de motxillers va organitzar una trobada a l’illa tailandesa de Koh Phangan que va coincidir amb una nit de pleniluni mentre encenien una foguera i cantaven amb les guitarres. La celebració va convertir-se en un esdeveniment mensual fins avui dia, que prop de 30.000 persones es troben cada nit de lluna plena per gaudir d’aquesta parada obligatòria dins l’itinerari del viatge. La platja de Koh Phangan es transforma en un escenari de festa amb DJ de tots els estils musicals, parades de menjar, bar­raques, gent amb tatuatges fluorescents, malabaristes i molts espectacles de foc.

tracking