Taques solars: tipus i com eliminar-les

És imprescindible utilitzar un protector solar que eviti aquests efectes nocius i minimitzar al màxim l’exposició solar

Les taques solars solen aparèixer a la cara, mans i cap

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Amb l’arribada de l’estiu, és molt comú que, si no ens protegim bé la pell, apareguin taques i nevus. Surten com a conseqüència d’una hiperpigmentació provocada per una sobreexposició perllongada al sol. Per aquest motiu, és imprescindible utilitzar un protector solar que eviti aquests efectes nocius i minimitzar al màxim l’exposició solar.

Les taques solars, també anomenades lentígens, són petites taques planes de color marró que apareixen a la pell. Són taques ben delimitades i solen tenir forma arrodonida o d’estrella. Els lentígens estan directament relacionats amb l’exposició solar, i per aquest motiu, solen aparèixer en zones com la cara, escot, mans i al cap si existeix calvície. En principi no són malignes, però són indicadors que la pell ha rebut una sobreexposició solar i és necessari que un dermatòleg realitzi revisions periòdiques de la zona per detectar a temps qualsevol possible lesió maligna i així prevenir un possible càncer de pell.

Com podem eliminar aquestes taques de la pell?

Tot i ser benignes, molta gent busca eliminar-les, ja que són signes d’envelliment. Es fan desaparèixer amb un o una combinació de diferents tractaments: pílings químics, microdermoabrasió o el làser de llum polsada. D’altra banda, l’exposició al sol també afavoreix l’aparició de pigues o nevus. Es tracta de petites taques benignes formades per cèl·lules pigmentades que s’enfosqueixen amb l’exposició solar. Poden ser planes o amb relleu. El seu color és variable: de rosat a marró fosc, negre o blavós. Poden canviar amb el temps, ja sigui espontàniament o per exposició al sol. Aquests canvis poden augmentar el risc de degeneració de les cèl·lules per acabar convertint-se en un melanoma maligne (càncer de pell). Per aquest motiu, és molt important dur a terme controls periòdics amb un especialista per detectar el més ràpid possible l’aparició de noves pigues, o els canvis de mida, forma i/o color en pigues antigues, ja que poden ser inici d’una lesió maligna.

TIPUS

Càncer en zones aparentment sanes

Existeixen tres tipus principals de càncer de pell: melanoma de pell: és el tipus de càncer de pell més agressiu; carcinoma basocel·lular: es desenvolupa a la capa més externa de la pell, envaeix solament de manera local i no fa metàstasi; carcinoma escamós: cèl·lules fines i planes, similars a les escates dels peixos. És moderadament agressiu i pot fer metàstasi.

tracking