FARMÀCIA

La píndola anticonceptiva masculina

Al llarg dels anys han aparegut molts intents per obtenir anticonceptius masculins millors que els preservatius. Molts d’ells tenien molts efectes secundaris sobre el fetge

La píndola anticonceptiva masculina

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa unes setmanes es va presentar a nivell mundial a un congrés a Chicago, el final del primer assaig de la píndola anticonceptiva masculina.

Aprofito per recordar que la píndola anticonceptiva femenina va aparèixer ja fa gairebé 80 anys, i va ser l’inici d’una revolució sexual i la clau per la planificació familiar. Actualment els mètodes anticonceptius masculins són el preservatiu i la vasectomia.

Al llarg dels anys han aparegut molts intents per obtenir anticonceptius masculins millors que els preservatius. Molts d’ells tenien molts efectes secundaris sobre el fetge. A més, s’eliminaven molt ràpid de l’organisme, això feia que la dosi fos de 2 píndoles diàries, cosa que amenaçava el compliment del tractament.

De moment aquesta nova píndola es troba en fase d’estudi. És a dir, que trigarà moltíssim encara a sortir al mercat. Aquest assaig el van començar unes 100 persones, encara que només 83 el van acabar. Segons algunes fonts de l’estudi, afirmen que realment van prendre el fàrmac unes 30-40 persones.

El principi actiu d’aquest anticonceptiu és el DMAU (dimendrolona undecanoato), el seu esquema és molt semblant a la seva homòloga femenina, és una combinació d’una hormona masculina i una hormona anomenada progestagen. El seu mecanisme d’acció és per mitjà del bloqueig de la producció d’esperma, disminuint els nivells de testosterona. Com a conseqüència de la disminució de testosterona, pot tenir efectes secundaris com problemes d’erecció o rebaixar el desig sexual. Els investigadors de l’assaig han trobat 8 casos dels participants que van prendre el fàrmac que van patir aquests efectes, és a dir, un percentatge proper al 20%. Altres efectes secundaris entre els participants van ser l’augment de pes i una disminució del colesterol HDL (el bo).

Caldrà esperar a veure com van els resultats en un mostrari més gran de persones. Si surt al mercat, i la seva eficàcia i seguretat és millor que la del preservatiu, podríem tenir un mètode anticonceptiu revolucionari.

tracking