Els disruptors endocrins

Els disruptors endocrins, tot i el seu nom enrevessat, estan molt més presents en la nostra vida quotidiana del que ens imaginem

Els disruptors endocrins

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Què són els disruptors endocrins? Segur que molts de vosaltres, els darrers anys heu sentit a parlar dels disruptors endocrins, tot i el seu nom enrevessat, estan molt més presents en la nostra vida quotidiana del que ens imaginem.

El seu inconvenient és que aquestes substàncies químiques produïdes habitualment per l’home i presents en el medi ambient, quan penetren al nostre cos a través de l’aire, de l’aigua, els aliments, la pell..., tenen una estructura molecular molt semblant a la de les nostres hormones naturals, poden imitar-les i bloquejar-ne la seva acció de forma inequívoca, alterant així el nostre equilibri hormonal i un gran nombre de processos biològics vitals. Per això també s’anomenen les falses hormones.

Malauradament, tot i que avui dia la contaminació 0 no és possible, sí que és important que prenguem tot de mesures de precaució per minimitzar al màxim la nostra exposició a alguns d’aquest compostos.

Per reduir la seva presència a la cuina és recomanable seguir una sèrie de passos:

1. Guardar els aliments i begudes en recipients de vidre, tant per a l’emmagatzematge al rebost com a la nevera.

2. En l’ús del microones, també utilitzar envasos de vidre.

3. En cas de comprar envasos de plàstic, triar-los “lliures de bisfenol A (BPA)” i evitar especialment els marcats a la base amb el símbol d’un triangle amb els num 3,6,7.

4. Evitar embolicar els aliments (sobretot calents) amb paper film i reduir els enllaunats.

5. No reutilitzar les botelles de plàstic ni sotmetre-les al calor.

6. Rentar molt bé les fruites i verdures, i sempre que sigui possible de procedència ecològica.

7. Rentar-se les mans amb freqüència, ja que a la vida diària estem molt exposats a multitud de disruptors endocrins. Per exemple, el tiquets de compra del supermercat contenen bisfenol A que pot ser absorbit per la pell o passar als aliments que després manipulem.

CAL SABER

1. Els retardants de la flama

Aquest components fan que la roba, un sofà o una catifa sigui més difícil de cremar-se.

2. Els químics perfluorats

Aquests compostos artificials eviten que el menjar s’enganxi a la paella a “les paelles de tefló”.

3. Els parabens als cosmètics

Uns conservants que allarguen la vida dels cosmètics i impedeixen que els bacteris creixin.

4. El bisfenol a dels plàstics

Es poden trobar als materials que s’utilitzen per elaborar envasos d’aliments o el paper film.

5. Els pesticides i els herbicides

Presents als productes utilitzats habitualment per a l’agricultura convencional i domèstica.

tracking