Pastís de mató

La propietaria de la Cantina dels Racons, Dina Vieira, explica com cuinar pastís de mató

Pastís de mató

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El mató és el formatge fresc tradicional de la comarca de l’Alt Urgell. Té menys greix que altres formatges i l’elaboració es remunta a l’època medieval, quan es feia amb llet de cabra i d’ovella, tot i que ara el més habitual és preparar-lo amb llet de vaca. La fabricació és artesanal, fent bullir la llet i coagulant-la amb un element vegetal, quall d’animal o suc de llimona per després filtrar-lo amb un drap o recipients de canya o de vímet, també es pot fer industrialment. El resultat és una massa pastosa i dolça per a la concentració de la lactosa de la llet de textura suau.

La presentació més coneguda és com a postres senzillament posant un tros de mató amb mel però també es pot fer servir com a ingredient principal per elaborar un pastís. De les propietats nutricionals en destaca el contingut en proteïnes (quatre vegades més que la llet), l’aportació en calci, vitamina B1, B2 i àcid fòlic i està indicat per a reduir pes i controlar el consum de greixos i es pot consumir en qualsevol moment perquè és un aliment de fàcil digestió.

LA RECEPTA

Ingredients (per a 8 persones)

8 ous sencers

200 grams de sucre

500 grams de mató

500 cc de llet sencera

300cc de nata

85 grams de farina

Elaboració

Bateu els ous i el sucre. Afegiu-hi la llet i la nata, després el formatge i per últim la farina (barregeu molt bé). Coure al forn (a 180°) durant 45 minuts fins que estigui quallat. Deixeu-lo refrigerar tota la nit a la nevera.

Pastís de mató

tracking