Benestar

La síndrome de la dona amazona

La dona s'identifica amb l'aspecte de poder masculí

La síndrome de la dona amazona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una síndrome molt, però que molt freqüent, tan freqüent que no ho observem, és comuna per a nosaltres però que ens afecta a molts, és la síndrome de la dona amazona. Ho podem trobar en les famílies que funcionen com un matriarcat, en els divorcis o les separacions. En referència al text pres de la pàgina web d’Adepac, la doctora Magaly: “(...) les amazones comparteixen el seu caràcter androgin representat per aquestes dones muntades a cavall. Realitzen ritus orgiàstics acompa-yats per danses frenètiques i música, a l’estil menàdic. Mentre més es desvia el femení en direcció al masculí, més s’allunyen les possibilitats de compensar i de realitzar la conjunció o unió d’oposats. Hi ha una confusió de què és masculí i quin femení. Entre els possibles resultats hi ha: un tipus de destrucció del rol sexual a través de la “venda o traspàs” de la dona al rol tradicional de l’home o una inversió completa, tal com ho exemplifica el mite de l’amazona”. “June Singer descriu l’amazona moderna com una dona que ha adoptat característiques generalment associades a la disposició masculina, però més que integrar els aspectes masculins que podrien fer-la forta com a dona s’identifica amb l’aspecte de poder masculí. Que existeixi una dona amb la síndrome de dona amazona ve donat per una resposta sistèmica dins de l’inconscient familiar quan a les famílies ha existit un home perillós que ha generat conflicte i trauma en la memòria d’aquesta família, deixant una petjada, cicatriu, una empremta. (...)”.

La conducta d’un home perillós (pare) o els seus trets podrien ser: de valors masclistes molt marcats, agressiu verbal i/o físicament, hiper-controlador, impulsiu, o amb un treball que li impedeix estar present en la llar. La sanació, al meu entendre, ve de la mà d’un treball sistèmic, amb l’arbre genealògic, el projecte sentit que els pares van impregnar en concebre els seus fills i la consciència que en fem. La doctora Magaly Villalobos diu: “El que es necessita és la integració intrapsíquica d’aquestes imatges contra sexuals.”

Símptomes

Hi ha diversos símptomes que poden estar relacionats amb la síndrome. Acostuma a ser una dona amb to muscular, mandíbules amples, caràcter actiu, divorciada, competitiva, solitària, poc comunicativa, amb problemes amb els homes i amb les relacions sentimentals. Una dona, però, pot tenir aquests trets o conductes sense haver de sofrir aquesta síndrome.

tracking