manualitats

Com utilitzar l'argila polimèrica

L'argila polimèrica és un tipus d’argila semblant a la plastilina que conté PVC i que es pot enfornar a casa.

Com utilitzar l'argila polimèrica

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'argila polimèrica és un tipus d’argila semblant a la plastilina que conté PVC i que es pot enfornar a casa. Es tracta d’un material que es manté tou fins que no es cou al voltant dels 130 graus i durant uns 15 minuts. De fet, segur que molts la coneixeu per algun dels noms de les marques més conegudes que la comercialitzen: Fimo, Sculpey o Kato Polyclay. Es pot comprar en papereries i botigues de manualitats.

Un dels seus avantatges és que pot ser manipulada diverses vegades sense que l’objecte creat es faci malbé. I el millor: si està ben feta i cuita, la manualitat no es trencarà. L’única diferència amb la plastilina és que l’argila polimèrica permet combinar colors. Cal remarcar, també, que encara que es digui argila, no s’assembla de res al fang o a l’argila ni a d’altres pastes modelables. La seva composició química és totalment diferent.

Per començar a utilitzar l’argila polimèrica s’aconsella fer figures petites i senzilles, però és un treball fàcil, i per tant és probable que de seguida sorgeixin idees i cadascú comenci a crear peces ben variades i cada vegada més complicades. Així doncs, per a aquells que ho vulgueu provar, com l’hem d’utilitzar?

1) Modela i treballa durant uns minuts amb les mans perquè la pròpia escalfor fa que s’estovi i sigui més fàcil de manipular.

2) Dona-li la forma que desitgis barrejant-la amb altres colors i modela al teu gust.

3) Escalfa el forn a 130 graus i posa-hi la peça durant 30 minuts. Després treu la peça, deixa-la refredar i llavors ja la pots llimar i pintar-la al teu gust.

D’altra banda recomanem que el treball es faci sobre un vidre o una safata de metall. També cal tenir present que el material s’ha de conservar en un lloc fresc i tancat. I per últim, els estris que utilitzis per treballar amb l’argila no han de ser els mateixos que utilitzem per preparar menjar o a la cuina. I sobretot, neteja adequadament el forn després d’enfornar l’argila.

Com fer argila casolana

ELABORACIÓ:

1) Posem la cola blanca, la fècula de blat de moro, l’oli mineral i la llimona dins d’una cassola de tefló que seguidament posarem al foc.

2) Hem de tenir present que si volem que la massa tingui un color determinat afegirem tremp (témpera) en pols del color que volguem que agafi la massana. Si no fem aquest pas, la massa que s’elabori serà de color blanc.

3) Barregem els ingredients a foc lent durant, aproximadament, deu minuts fins que veiem que quedi una massa ben lligada.

4) Es retira el material del foc i es deixa refredar. Posteriorment s’amassa fins que quedi una textura agradable i manejable. I ja pots crear!

Per conservar l’argila cal posar-la en un pot hermètic.

MATERIAL

1 cassola de tefló

1 tassa de cola blanca

1 tassa de fècula de blat de moro (tipus Maizena).

2 cullerades d’oli mineral (oli Johnson’s Baby, per exemple)

1 cullerada de llimona Tremp en pols (si volem donar color)

tracking