Escaldes-Engordany

Gili obre la porta que el nou pla urbanístic mantingui l'opció d'aixecar torres

La cònsol defensa el treball fet l’anterior mandat perquè les noves edificacions permetin guanyar espai verd i públic i aparcament

Rosa Gili va passar ahir pel plató de Diari TV.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes-Engordany afrontarà els mesos vinents la revisió del pla urbanístic. Les concrecions s’han de definir, però l’essència és que la parròquia sigui atractiva, un territori de benestar i que respecti el paisatge. “Ja hem vist que no es pot créixer de manera exponencial”, va defensar ahir la cònsol major, Rosa Gili, durant l’entrevista al Parlem-ne, de Diari TV. El gran debat urbanístic de la parròquia ha estat la construcció de les torres i Gili va recordar la feina que ja es va fer durant el mandat passat amb els propietaris per reorientar la construcció i guanyar espai públic al Clot d’Emprivat. “No se n’ha firmat cap de nova en els quatre anys, hem fet perquè es fessin millor”, va reivindicar. Ara mateix no es poden entrar nous projectes constructius perquè la corporació ha acordat una moratòria mentre es tanca la revisió del planejament urbanístic. Però s’està treballant en dos projectes entrats abans –en dues illes diferenciades i que impliquen quatre torres– i la cònsol va obrir la porta que es mantingui l’opció de construir fins aquesta altura en el nou POUP.

“Ens costa veure la part positiva”, va admetre la cònsol sobre els blocs de vint plantes. Ella mateixa assegura que “vaig fent el meu procés d’acceptació”. Però va insistir en el vessant positiu del treball fet perquè “alliberarà moltíssim espai, hi haurà aparcaments, zona verda, i les torres que es facin com a mínim aportaran una cosa positiva al ciutadà”. Partint d’aquest procés en què han cooperat els propietaris, va argumentar que el Clot d’Emprivat és una propietat privada al centre de la parròquia i hi pot haver més torres. Però també va matisar que no és una decisió que s’hagi pres i que en la reflexió es tindran en compte altres factors, com ara l’efecte sobre els recursos. Per exemple, l’abastiment d’aigua.

TEMPORALITZAR

Però una cosa és el centre i una altra les zones residencials, i Gili va recordar que ja s’ha fet una modificació per reduir densitat. Entén com una bona opció que la planificació urbanística es regeixi per “temporalitzar” les noves construccions, alhora que va expressar dubtes sobre l’opció Ordino. Posant-se a la pell del propietari va admetre que “és dur acceptar per a algú [que no pot construir] quan al costat seu té un edifici enorme”.

La cònsol va lamentar que l’efecte de les edificacions de luxe que han copat la parròquia sigui que famílies que han viscut tota la vida a la parròquia hagin de marxar perquè els seus lloguers s’han disparat. La cònsol va defensar les mesures que ja s’estan impulsant per afavorir l’arrendament assequible, com ara la rebaixa de l’impost de construcció, i va demanar que s’aixequi la cotilla de la Llei de finances comunals que els impedeix apujar l’impost de l’inquilinatge als que cobren lloguers més alts. De noves promocions públiques més enllà de la de l’avinguda del Pessebre que comparteixen amb el Govern no n’hi han de previstes, però va apuntar que s’exploren altres fórmules: “Hem de veure el que podem fer d’una manera trilateral el privat que té el terreny, el banc que té els diners i el comú que pot acompanyar des de la part de l’administració.” De fet, va indicar que “hem començat a explorar amb els bancs fins on ens poden ajudar”.

INVERSIONS, APARCAMENT

La corporació té en marxa dues obres per dotar de més aparcament públic la parròquia, al Falgueró i a la plaça de l’Església. I Rosa Gili va assegurar que “no hem renunciat mai a l’aparcament de l’Obac”, el projecte que van heretar del mandat de Trini Marín. El que sí que té clar la corporació és “que mai ens hem plantejat pagar-lo amb diners del comú perquè és molt car”. La construcció de les noves torres també pot acabar dotant de més places públiques perquè el comú ha explorat amb els promotors l’opció que els cedeixin aparcament a canvi d’estalviar-se part del que han d’abonar a l’administració per taxes de construcció. “Seria com un pagament en espècies”, va apuntar la mandatària comunal.

ARA ES DECANTARIA PEL 'NO' A L'ACORD AMB LA UE

La cònsol escaldenca va afirmar que “m’he d’informar una mica més” del contingut de l’acord negociat amb la UE, però va admetre que ara mateix té “molts dubtes” i que es decantaria per dir “no” perquè “tinc la impressió que nosaltres ho donem tot” i la contrapartida no és tanta. Sobre el seu futur polític va assegurar que no té ganes de tornar a la política nacional. “Estic una mica cansada, el món polític és lleig”, va lamentar, posant d’exemple atacs patits durant la campanya passada. El que sí que es planteja és que Consens sigui partit.

tracking