TRES EXEMPLARS, FILMATS EN UN CARRER DE SANTA COLOMA

La proliferació de porcs senglars incrementa els danys en conreus

Els banders en fan un seguiment perquè la sobrepoblació de l’espècie pot aportar malalties

Els senglars filmats a Santa Coloma.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres porcs senglars van ser filmats passejant lliurement per Santa Coloma a principis d’aquesta setmana. El vídeo va causar furor a les xarxes socials, però això no és la primera vegada que passa al país. Aquest fet es va produir pocs dies després de la gran nevada del passat 9 de març, la qual cosa va deixar gruixos de neu importants en el bosc. “Quan hi ha tanta neu els costa trobar menjar i baixen per intentar canviar de vessant”, va afirmar Ferran Teixidó, cap dels banders. Els agents del cos no van haver d’intervenir perquè els senglars de seguida van tornar a entrar al seu hàbitat. “Quan hi ha aquestes nevades passa sovint, igual que amb els cabirols i isards, encara que no els veiem”, va detallar l’agent. Els últims anys l’espècie va a l’alça, cosa que implica més danys en cultius i haver d’actuar per al control, perquè també hi pot haver afectació sanitària.

El porc senglar és, de fet, l’espècie a la qual els banders fan més seguiment. Tot i que no tenen quantificats el nombre d’individus que conviuen en els boscos del país, el personal controla molt la població perquè en cas de sobrepoblació poden portar moltes malalties, com per exemple la triquina o la pesta porcina. Bàsicament, no se’n fa un recompte perquè “és molt difícil, viu el bosc i surt de nit”, va comentar el responsable dels banders. Tot i això, en funció de les denúncies que reben d’agricultors per danys en els conreus, poden anar observant si la població va augmentant. Per aquest motiu, quan reben moltes denúncies, obren batudes administratives i tirs nocturns per poder-los caçar. De fet, durant el 2023, de les 1.946 actuacions que van portar a terme, el 20% van ser per trucades sobre aquests mamífers.

Quan un pagès pateix danys i en fa denúncia, els banders es desplacen fins al lloc dels fets i verifiquen els desperfectes. Si en reben moltes, impulsen aquestes batudes, més enllà de la temporada de caça, que la més recent va començar el novembre i finalitzarà a finals d’aquest mes. Però si continuen arribant queixes, obriran aquestes batudes administratives per minvar-ne la població.

Els últims anys l’espècie ha anat creixent perquè s’han produït més danys en els conreus. Això també es veu reflectit en el nombre de porcs caçats. El 2023 se’n van abatre 240, la xifra més alta de les últimes temporades. “Això és molt, comparat amb altres anys”, va manifestar Teixidó. El 2022 en van ser 204; i el 2021, 126.

“És una espècie que no té depredador, són durs, els hiverns suaus els beneficien, poden criar dues vegades l’any, és molt adaptable i la seva població va creixent”, va afegir l’expert. Tot i la pujada, no preocupa en especial al cos perquè “són espècies que es van regulant”, va puntualitzar Teixidó, que va afegir: “El fet de no tenir un depredador es van regulant, però la caça també és molt important perquè, si no, podrien augmentar i, si ho fan, porten moltes malalties. Els caçadors fan aquesta funció”. Per aquesta raó els agents fan controls sanitaris dels senglars morts, atès que “és una espècie indicadora de moltes malalties i, per això en fem el seguiment”, va comentar.

tracking