LA MASSANA

El comú rehabilita una captació a Pal per fer la xarxa més resilient

La corporació aprova un suplement de 829.884,31 euros per finançar els treballs, que inclouen la connexió dels dipòsits de Pal i Erts

Entrada al centre de la Massana.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de la Massana va aprovar ahir al matí, en sessió de consell, un suplement de crèdit de 829.884,31 euros per finançar les obres de connexió dels dipòsits d’aigua potable de Pal i d’Erts, d’una banda, i rehabilitar una vella captació, ja existent però en desús, a la zona de Pal, de l’altra.

Els primers treballs ja han començat i la previsió de la corporació és que acabin durant la segona setmana de desembre. La connexió dels dipòsits, prevista en el pla d’optimització per millorar l’eficiència de la xarxa d’aigua potable, permetrà traspassar aigua directament d’un punt a l’altre en funció de les necessitats. “Amb aquesta obra de connexió es podrà subministrar aigua des de Pal a la xarxa general o bé al revés, des d’Arinsal al poble de Pal”, va explicar la cònsol menor, Eva Sansa.

Pel que fa a la captació rehabilitada, Sansa va apuntar que només s’hi recorrerà “si mai hi ha problemes per reomplir el dipòsit de Pal”, i va recordar que la captació principal, la d’Arinsal, abasteix actualment el 90% de l’aigua consumida a la parròquia.

El comú treballa en la millora de la xarxa d’aigua des del començament del mandat. Aleshores la corporació va encarregar una diagnosi de l’estat de la xarxa, que va anar acompanyada d’una proposta d’accions, dividides en fases i un pla d’enginyeria. La implementació del pla va accelerar-se arran de l’episodi de sequera del setembre, durant el qual el dipòsit de Grau Roig va situar-se molt per sota del nivell recomanable a causa del poc cabal que hi entrava provinent de la captació, mentre que, per contra, el dipòsit de Pal estava al màxim.

Durant aquesta legislatura, va afegir Sansa, el comú ha habilitat una captació als Hortons, ha construït un dipòsit a la Caubella i ha reformat altres dipòsits, entre altres mesures que ha posat en marxa per fer la xarxa més eficient.

En la mateixa sessió també va aprovar-se una autorització de despesa d’un import d’1.461.400 euros per adquirir un nou paquet de participacions preferents d’EMAP, la societat encarregada de la gestió de les pistes d’esquí de Pal Arinsal. Amb aquesta recompra a les entitats bancàries subscriptores de l’emissió només quedaran per adquirir accions per un valor de 4,3 milions d’euros.

Si la corporació manté la tendència actual de recompra d’accions, el 2026 totes les participacions hauran estat adquirides. Aquest fet, segons va assegurar el conseller de Finances, Jordi Areny, alliberarà 1,5 milions d’euros, que es podran destinar al capítol d’inversions.

D’altra banda, el ple del consell també va decidir destinar una aportació de 5.000 euros de l’associació benèfica Carisma a ajudes a les famílies amb l’objectiu de garantir l’accés als tallers de vacances escolars i a l’esplai a tots els infants de la parròquia, a projectes de promoció del voluntariat i a iniciatives de suport a les persones que segueixen un tractament oncològic.

ES MANTÉ UNA HORA GRATUÏTA ALS APARCAMENTS

El consell de comú va aprovar ampliar en 80.000 euros la partida que permetrà mantenir la gratuïtat de la primera hora als aparcaments de la Closeta i de les Fontetes. La mesura, va remarcar Areny, contribueix a incentivar que els ciutadans i visitants s’aturin al centre de la Massana per fer compres o fer un àpat als restaurants. “Amb aquesta subvenció, la voluntat del comú és continuar ajudant els nostres empresaris a dinamitzar els seus negocis”, va assegurar el conseller de Finances.

tracking