INFRAESTRUCTURES

Tanca l'aparcament del Refugi de Canillo per construir-hi pisos

El primer ús que donarà el comú a les parcel·les del càmping Pla, recentment adquirides, serà el de zona d’estacionament

Aparcament comunal dels Refugis de Canillo.V.G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aparcament de zona blava dels Refugis de Canillo haurà de tancar en els propers mesos. El cònsol major, Francesc Camp, va explicar ahir al migdia en la roda de premsa posterior al consell de comú que la propietat del terreny ha cursat una sol·licitud al servei de Tràmits de la corporació per construir-hi una promoció d’apartaments. La llicència, de fet, ja ha arribat al departament d’Urbansime i, per tant, l’excavació podria començar ben aviat, va confirmar Camp.

Per compensar la pèrdua de zones d’estacionament, un dels primers usos que el comú preveu donar a les parcel·les que ha adquirit a la zona del càmping Pla és el d’aparcament, segons va apuntar el cònsol menor, Marc Casal, en declaracions als mitjans de comunicació. De moment els terrenys serviran per cobrir una “necessitat imminent”. En el proper mandat, va apuntar Casal, “caldrà fer una reflexió important sobre què hi ha de fer el comú”.

El consell va aprovar per unanimitat un crèdit extraordinari per comprar els terrenys a la família Pla, de 8.619,55 metres quadrats de superfície. L’operació costarà en total 11.375.000 euros. D’aquesta quantitat, la meitat, 5.687.500 euros, es pagarà de cop aquest any, mentre que la resta es fraccionarà sense interessos. La família Pla i el comú van pactar que no s’haurà de fer cap pagament. El 2025, la factura pujarà a 1.300.000 euros; el 2026, a 1.350.000; el 2027, a 1.550.000, i el 2028, a 1.487.500.

La minoria va demanar que els terrenys del càmping Pla es destinin a equipaments socials. La consellera Dolors Cabot va proposar que acullin, per exemple, una residència per a gent gran, un espai de trobada per als joves o, fins i tot, pisos de lloguer social. “La situació del país ens porta a un trencament social”, va alertar Cabot, i va defensar, en aquest sentit, que el comú hauria d’anticipar-s’hi i donar-hi resposta.

La situació financera de la corporació permet assumir una operació com aquesta. El comú disposa d’un romanent de tresoreria de 15.802.749 euros, xifra que triplica la que hi havia a començament de mandat (4.729.021 euros). A més, la corporació té una ràtio d’endeutament de només el 32% sobre la mitjana d’ingressos dels últims tres anys i aquesta quantitat (5,5 milions d’euros en termes absoluts) correspon exclusivament al préstec per pagar les obres del Palau de Gel.

En la sessió també va aprovar-se una suspensió d’un any del reglament que regula la construcció de cabanes de fins a 16 metres quadrats i quatre metres d’altura. Camp va explicar que la raó de la suspensió és donar temps al comú per modificar la normativa amb l’objectiu d’evitar que aquestes construccions, pensades per a ús dels ramaders, s’acabin transformant en allotjaments turístics. Des que el text va entrar en vigor el 2020 la corporació ha rebut tres sol·licituds per edificar cabanes.

tracking