El comú assumirà la inversió dels pisos de lloguer assequible

El concurs per adjudicar la construcció i l’explotació dels habitatges a Santa Coloma queda desert per falta d’ofertes i la corporació assumeix el projecte

La parcel·la on es faran els pisos està parcialment construïda.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els pisos de lloguer assequible de Santa Coloma projectats per la corporació en règim de col·laboració publicoprivada es finançaran únicament i exclusivament amb diners comunals. El termini per presentar ofertes al concurs per construir i explotar la trentena d’habitatges previstos en règim de concessió finalitzava ahir a les tres de la tarda i cap empresa –tot i que s’havien retirat diversos plecs de bases i s’havia percebut interès de privats– va formalitzar una oferta. Un resultat que va sorprendre el comú de la capital tenint en compte l’interès expressat per la patronal de col·laborar en iniciatives que explotin la cooperació entre les administracions i els privats per ampliar l’oferta d’habitatge. Però va ser la mateixa Confederació Empresarial Andorrana (CEA) en nom de l’Associació de Contractistes d’Obres (Acoda) la que va informar la corporació que no la consideraven una iniciativa rendible. El comú ja ha decidit assumir el projecte i finançar-lo amb diners públics. Es tracta d’una inversió que s’ha calculat en uns 4,5 milions d’euros i la primera acció prevista és la convocatòria d’un concurs de mèrits per triar l’arquitecte que es faci càrrec del projecte. S’ha d’aprovar en la junta de govern prevista per dimecres vinent.

Fins ahir la proposta era que el comú entregava la parcel·la a la zona d’El Cedre –un terreny que està parcialment construït– mentre que la concessionària assumia la construcció i la posterior gestió dels habitatges. Una trentena de pisos de dues i tres habitacions i amb lloguers que havien d’estar per sota de mercat i que l’estudi de viabilitat situava com a màxim en 560 euros (per als de dues habitacions) i en 640 (per als de tres). La concessió era per a 50 anys i l’informe calculava un rendiment de 9,4 milions després d’aquest període. Però els constructors consideren que tots aquests càlculs s’haurien de revisar tenint en compte elements que han canviat des que es va redactar, com ara l’augment dels tipus d’interès. Per tot plegat i amb el volum actual de feina a la construcció han conclòs que la iniciativa comunal no reuneix les condicions perquè una empresa o conjunt d’empreses s’hi vulgui sumar.

La corporació ja ha calculat que gran part de la inversió es podria cobrir amb els diners que s’obtinguin de la construcció de les tres torres de catorze plantes que s’han de bastir davant l’Estació Nacional d’Autobusos i que podrien rondar els quatre milions, segons fonts del comú.

CLAUS

1. Concurs per a la concessió dels habitatges

El comú opta per un projecte usant la fórmula de la col·laboració publicoprivada: cedeix un terreny perquè el privat construeixi i exploti els pisos.

2. El termini finalitza sense ofertes

Diverses empreses retiren el plec de bases però el termini finalitzava ahir sense que cap hagi formalitzat una oferta. El comú assumirà la inversió.

3. La patronal esgrimeix que no és rendible

La CEA, en nom dels contractistes, esgrimeix que el projecte no és rendible i que l’estudi fet ha quedat obsolet pel context macroeconòmic.

tracking